Taie cu atâta precizie încât poate termina o operație în 7 minute. Taie atât de puțin încât la o operație de apendicită nu e nevoie de ațe. Are atâtea de povestit încât e o enciclopedie medicală, politică, sportivă și de artă, la un loc. Și nu e decât un om – Dan Sabău. Dar este unul din cei mai buni chirurgi ai României. Și operează la Sibiu. Excelează în medicină, dar cu toate astea spune că principala lui calitate ce l-a adus aici este faptul că este un om bun și spune el, de asta are nevoie orice medic.
O poveste fără sfârșit
Cine stă de vorbă cu Dan Sabău nu se poate să nu fie fascinat. Nu îți dai seama cum trec orele și nu îți dai seama câte mai are de povestit…despre el, dar mai ales despre meseria lui. Totul se leagă atât de bine, încât pare puțin suprarealist. Dar, se poate…se poate să îți iubești atât de mult meseria și să te pui în slujba ei cu atâta dedicare încât să fii cel mai bun.
Povestea chirurgului Dan Sabău, șeful secției chirurgie II a Spitalului din Sibiu, începe în urmă cu 67 de ani. Atunci s-a născut la Sibiu. Despre el se știe de fapt că a venit aici din Brăila. S-a întâmplat în 2008, asta după ce din 1976 a primit un post acolo, după terminarea Facultății. ”Brăila era orașul mare care atunci a scos un post. Am dat examen și l-am luat. În 2008 m-am mutat înapoi la Sibiu, asta după ce timp de 10 ani am operat în paralel la Sibiu și Brăila”, povestește Dan Sabău. În perioada aceea avea și 20 de operații pe zi. Și reușea ca și la cea de-a 20-a să aibă aceeași concentrare ca la prima. ”Nu resimțeam oboseala, chiar dacă stăteam atât de mult în sala de operații. Știam și știu că toate operațiile trebuie făcute cu aceeași concentrare, aceeași atenție și tehnică. Nu se poate ca una să fie făcută mai bine și alta mai puțin bine. Pentru că respectul pentru pacienți e același”, spune Dan Sabău.
Dar cum a ajuns aici?
Dan Sabău știa încă din liceu că va face chirurgie. Asta în ciuda faptului că a fost campion la gimnastică, a practicat voleiul și tenisul. ”Am făcut liceul de sport la București. Am fost campion național și am luat titluri la Cupa României. În perioada aceea eram foarte bun prieten cu Dan Grecu. Dar, spre finalul liceului mi-am dat seama că medicina și în special chirurgia mă stimulează mult mai mult din punct de vedere intelectual. Mă vedeam în meseria asta pe viitor mai mult decât îmi vedeam viitorul ca sportiv”, își amintește chirurgul.
Așa că și-a anunțat părinții despre decizia luată. ”Tatăl meu mi-a spus că și-a dat seama că se întâmpla ceva, pentru că nu mă mai văzuse în Gazeta Matematică. Pentru că apăream acolo cu problemele rezolvate. Părinții așa aflau despre mine- de la competițiile sportive și din Gazeta Matematică, eu fiind plecat la București. Dar mi-a spus.. nu e rău nici așa”, povestește Dan Sabău. Asta după ce în clasa a 8-a s-ar fi îndreptat către Arte Plastice. ”Sculptam în lemn, piatră, desenam foarte bine. Puteam să fac ceva și în domeniul ăsta, dar într-a opta m-am îndreptat către sport și apoi către medicină”, spune Dan Sabău.
Un medic ”complet”
Povestea lui Dan Sabău spusă chiar de el pare una extrem de ușor de atins. Dar nu e chiar așa. Faptul că a ajuns unul din cei mai buni chirurgi din România nu s-a întâmplat peste noapte și nici pocnind din degete. A însemnat extrem de mult studiu, concentrare, dedicare și înțelegere.
Poate că primul semn că va alege o carieră în medicină este faptul că în clasa a 9-a a făcut prima ”intervenție”. ”Atunci am pus la loc cotul unii coleg. Pe principiul că pe unde a ieșit pe acolo trebuie să intre la loc, am reușit. Aveam și ceva cunoștințe de anatomie din gimnastică, de la recuperări medicale și fizioterapie. Dar, pot spune că asta a fost prima mea intervenție”, își amintește Dan Sabău.
Faptul că își iubește meseria l-a determinat să facă ceva ca să o îmbunătățească. Are 36 de medalii de inventator pentru diferite instrumente folosite acum în chirurgia generală și cea laparoscopică. El este cel care a operat primul în România în sistemul ”one day surgery”, adică pacientul vine, se operează și pleacă acasă, în aceeași zi. Și asta datorită faptului că a fost printre primii care a operat laparoscopic, adică miniminvaziv, adică tăieturi de milimetri cu recuperare rapidă. I-au trecut prin mână poate zeci de mii de pacienți. Cu toții tratați egal, fără discriminare de niciun fel.
”Pentru mine toți pacienții sunt la fel. Am avut mereu acest repesct pentru ei, credința că trebuie să fac pentru ei ce știu eu mai bine, pentru că de fapt pentru asta m-am pregătit- să îi ajut. Pe toți i-am operat și îi operez cu aceeași concentrare și dedicare”, spune Dan Sabău.
Și-a operat familia
Un lucru inedit, pe care nu mulți chirurgi îl fac din cauza implicării emoționale, este faptul că Dan Sabău și-a operat chiar și familia. Dacă în cazul copiilor situația nu era una de viață și de moarte, în cazul soției intervenția de urgență i-a salvat viața. ”I s-a făcut rău la serviciu și a fost adusă cu hemoragie internă, cu ulcer hemoragic. Am intrat în sală cu aceeași stăpânire, am tratat-o ca pe orice alt pacient care trebuie salvat. Operația am făcut-o la fel ca pe celelalte, nici mai bine, nici mai rău. Pentru că dacă aș fi făcut-o mai bine, asta ar fi însemnat că pe celelalte nu le-am făcut cum trebuie. În astfel de momente trebuie să te stăpânești, este un test de echilibru pe care trebuie să îl treci”, crede Dan Sabău.
În astfel de momente dificile chirurgul spune că l-a ajutat foarte mult viața de sportiv. ”De acolo am puterea de a mă focusa foarte bine. În gimnastică te concentrezi pe ce ai de făcut, nu mai auzi, nu mai vezi. La fel e și în chirurgie. Trebuie să te concentrezi, nu ai a doua șansă, obligația ta este să nu intri în panică și să găsești soluția”, spune medicul chirurg.
”Trebuie să fii dur cu tine”, spune Dan Sabău. ”Dacă vrei să fii un bun chirurg asta trebuie să faci. Chirurgia este anatomie, funcționalitate și rafinament tehnic. Și trebuie să fii un om bun. Asta le spun studenților mei. Unul din criteriile de selecție pentru un bun medic și chirurg este dragostea pentru meserie, profesia asta trebuie făcută cu respect și grijă față de pacient și integritatea lui”.
Timp liber de chirurg
Dacă acum ceva ani Dan Sabău ajungea acasă și după lăsarea întunericului, acum lucrurile s-au mai așezat puțin. Se împarte între sala de operații, studenți, consultații, colocvii, dar atunci când ajunge acasă încearcă să se relaxeze să să facă ceea ce îi place. Și îi place să șuruărească, după cum spune el. ”La un moment dat se punea problema să dau la Politehnică, așa că înclinația către partea asta o am și acum. Îmi plac și antichitățile. Le caut prin zona noastră, apoi le restaurez. Sunt uimit de capacitatea oamenilor de pe vremea aceea de a face lucruri care azi par imposibil de realizat. Tehnologiile de atunci sunt inaccesibile azi”, spune chirurgul.
Dacă treci pe hârtie toate titlurile și realizările chirurgului Dan Sabău rezultatul este ”excepțional”. El însă nu se consideră așa. ”Eu mi-am urmat cursul profesional. Am avut mereu nevoie de concurență și asta m-a stimulat. Eu doar am învățat și am avut pasiune. Acum, ca dascăl, dacă studenții îmi urmează sfaturile, vor fi capabili să facă operații comparabile cu ale mele”, crede Dan Sabău.
Că a fost vorba de multă muncă, nu e îndoială. Că a fost vorba de noroc, poate prea puțin. Că a fost vorba de un har, mai mult ca sigur. Nu oricine poate fi chirurg și nu oricine unul extraordinar. Să fii un pionier în acest domeniu, să inventezi instrumente, să operezi milimetric, să nu pierzi niciun pacient pe masa de operație, să îi înveți pe alții cum să fie ca tine, asta înseamnă să fii un profesionist. Unul din cei mai buni și poate acea ”mână a lui dumnezeu”, cum sunt supranumiți chirurgii.