Trei bărbați singuri pe lume au fost îngropați miercuri, din mila credincioșilor Parohiei de pe strada Dealului. Au strâns bani pentru cele necesare, iar preotul paroh a oficiat slujba de înmormântare. Nu sunt singurii care s-au întors la cele veșnice în acest fel. Alte două persoane au fost îngropate din iarnă până acum, iar joi altele două vor primi slujba.
Asociația Parohia Sibiu Spital a fost înființată de preotul Cătălin Dumitrean acum câțiva ani. Prin ea părintele, împreună cu enoriașii, au făcut multe acte de caritate.
În același fel au fost îngropați miercuri cei trei bărbați- doi fără familie și unul neidentificat- din mila sibienilor. După ce au stat câteva luni la morga Spitalului Județean, și-au găsit acum liniștea. ”Trebuie să le redăm și acestor oameni demnitatea. Chiar dacă a fost un om al străzii, sufletul ne obligă să facem aceste lucruri pentru ei. Așa că am făcut aceste înmormântări cu ajutorul credincioșilor care alături de mine au donat bani pentru a acoperi cheltuielile”, spune părintele Cătălin Dumitrean.
Joi urmează a fi înmormântați încă un bărbat și o femeie, la fel, ai nimănui. Nu sunt însă singurii de care părintele Dumitrean a avut grijă după moarte. ”Anul trecut în toamnă-iarnă o doamnă doctor de la spitalul TBC m-a sunat să mă roage să o ajut pentru că un fost pacient de-al ei a murit și a aflat că stătea la morgă de câteva luni că nu avea cine să îl îngroape. Când am ajuns acolo am aflat că mai sunt și alții în această situație și atunci am spus că trebuie făcut ceva”, povestește părintele.
”Ceva” înseamnă o înmormântare creștinească. Înseamnă o rugăciune spusă pentru dezlegarea păcatelor. ”Rugăciunea de a treia zi după moarte este foarte importantă, pentru că prin ea se dezleagă păcatele celui decedat. Oamenii aceștia nu au avut parte de așa ceva. Este creștinesc să îi ajuți în sensul ăsta dacă se poate. Dacă nu prezintă niciun interes din niciun punct de vedere pentru autorități, măcar noi să le putem oferi puțin prin această slujbă”, spune Preotul Dumitrean.
Așa că părintele a adunat câțiva enoriași care au participat și ei la slujba de înmormântare. ”Nu alegem nici cel mai ieftin coșciug sau cele mai rele haine. Cât de cât îi oferim omului demnitate măcar acum, pe ultimul drum. Alături au stat la înmormântare și câțiva credincioși din parohie care au dorit să ia parte la slujbă”, spune părintele.
Înmormântarea pentru o persoană neidentificată sau care nu are familie costă Asociația 800 de lei. Aici intră costurile pentru coșciug, hainele persoanei decedate, lumânări, prosoape și ceva de pomană dat tot oamenilor străzii.