Premiile Mentor pentru excelență în educație au ajuns anul acesta la cea de-a opta ediție. De această dată s-a aflat și un sibian printre cei premiați – Alin Larion, profesor universitar și antrenor de atletism. Dăruirea și dragostea față de sport l-au adus aici, dar poate și mai important, sportivii pe care îi antrenează. Pentru că sportivii înscriși în cursă nominalizează unul dintre profesorii sau antrenorii care le-au schimbat viața.
Sibian la Constanța
Alin Larion este sibian, dar după terminarea liceului a plecat la Constanța la Facultatea de Educație Fizică și Sport, pentru că atunci, în 1994 la Sibiu nu era înființată o astfel de specializare. Era firesc să continue studiile în acest domeniu, pentru că toată viața făcuse atletism, cu rezultate foarte bune. ”La Sibiu am început atletismul la Șoimii, unde am avut un antrenor excepțional- Liviu Maier. Am avut rezultate bune, la campionate naționale, balcaniade. Apoi am plecat la Constanța la facultate, după terminare mi s-a propus să rămân acolo, am dat examen pe post, am trecut prin toate fazele, iar acum sunt profesor universitar la Facultatea de Educație Fizică și Sport”, își povestește pe scurt traseul, Alin Larion. Sibianul este și antrenor federal în cadrul Federației Române de Atletism și a fost ales președinte al Federației Române Sportul pentru toți.
Antrenor voluntar
Din 2003 Alin este antrenor de atletism la Constanța. Și nu este plătit pentru asta, o face voluntar. Și faptul că a primit Premiul Mentor spune ceva despre el. Că atrage copiii către mișcare, că face performanță cu ei, că știe să le fie părinte, prieten, îndrumător. ”Fiecare antrenor sau mentor, indiferent de domeniu, are metoda lui de a atrage copiii către domeniul respectiv. La început eu făceam selecție în școli. Și din sute de copii rămâneau câțiva. Acum vin ei către mine. Vin la antrenamente copii din alte localități. Nu am o rețetă pentru a mă apropia de ei, dar încerc mereu să îi stimulez, să le explic și mai ales să le arăt că mișcarea le face bine, că se vor dezvolta armonios și sănătos”, spune Alin.
Atât ca sportiv, cât și ca antrenor, Alin a avut cele mai bune rezultate la probele de 110 și 400 garduri, triplu salt și săritura în lungime. Indiferent însă de probele la care concurează, sportivii antrenați de Alin vin la antrenamente cu plăcere. ”Din păcate sunt puțini cei care vin din plăcere, dar cei care o fac au rezultate. Am observat că tot mai mulți copii care se îndreaptă către sport o fac pentru că situația de acasă nu este foarte bună și ei văd în sport o cale de a evada, de a ajunge un nume și de a avea posibilitatea de a vedea alte locuri, oameni. Nu e rău acest lucru și este tocmai un exemplu că sportul te poate revitaliza, te poate pune pe o cale bună. Dacă acestor copii le oferi șansa și ei știu să profite de ea, poate fi ușița prin care cunosc o altă lume”, spune Alin.
Iar sibianul le oferă tuturor sportivilor săi această ușiță. Pe lângă sport și abordarea fair play, le oferă o a doua familie, o gașcă de prieteni cu care se antrenează, cu care își petrec timpul, cu care discută, un suport până la urmă.
Premiul Mentor pe care l-a primit vine să confirme că face bine ceea ce face. ”Am fost ales, împreună cu alți 9 câștigători, dintre 300 de nominalizați din toate domeniile educației. Faptul că am câștigat este o bucurie enormă pentru mine. Iar faptul că este cred al patrulea an când am fost nominalizat de sportivii mei, este și mai important. Îmi confirmă relația bună pe care o am cu ei, faptul că am reușit să ajung la ei și că scopul este atins”, spune Alin.