Două proiecte pentru copiii instituționalizați, la Maratonul Sibiului. Susține-le și tu

Pe firul curentului și Povești cu sens – Început în carieră pentru tinerii din centrele de plasament sunt cele 2 proiecte care iau startul la Maratonul Sibiului 2018 pentru integrarea în comunitate a copiilor din sistemul de protecție. Științescu Hub și Asociația de Poveste în colaborare cu DGASPC Sibiu își propun să realizeze ateliere nonformale și practice gratuite copiilor din sistemul de protecție socială.

Științescu Hub își propine să contribuie atât la schimbarea percepției copiilor ți tinerilor asupra științelor, cît și la optimizarea modului de utilizare a tehnologiei. Cunoștiințele teoretice de la școală, vor putea fi înțelese la nivel profund, prin experimentele șu aplicațiile de la hub, iar fizica, chimia sau robotica nu vor mai fi doar niște noțiuni abstracte, imposibil de înțeles. Mulți copii aflați în sistemul social de protecție au un potențial mare pentru performanță, însă nu beneficiază de un mediu stimulant pentru a-l dezvolta. Pentru a crea un impact real, este nevoie de o suită de acțiuni concentrate, și de aceea ne-am propus ca în fiecare an să abordăm cîte unul dintre centrele de Plasament din județul Sibiu.

Anul acesta, copiii din Centrul de la Orlat vor putea înțelege în profunzime curentul electric, vor experimenta și vor construi cu ajutorul coordonatorilor circuite și centrale. Este probabil ca unii dintre ei să fie atrași de domeniu și să-și aleagă poate chiar carieră în acest domeniu, în urma acestei experiențe.

Foarte aproape de noi, în centrele de plasament, sunt peste 300 de copii pentru care susținerea noastră, a tuturor, este esențială. Sentimentul de apartenență este aproape inexistent în ceea ce îi privește, iar noi ne propunem să devenim responsabili, să fim o comunitater care formează caractere, unsuflă valori și răspunde nevoilor de securitate. Pentru ca tinerii să facă alegerile potrivite, pentru viitorul lor, Asociația de Poveste va organiza ateliere de dezvoltre personală și orientare în carieră, vizite în diverse medii de lucru și workshop-uri în care tinerii să poată interacționa cu profesioniștii din domenii variate. Orientarea în privința planurilor de viitor este una din multele provocări cu care se confruntă adolescenții.

Pe fondul traumelor suferite în copilărie și în lipsa unor minime informații despre ce presupune un loc de muncă, această problemă este amplificată în rândul tinerilor din centrele de plasament.
”În timpul petrecut alături de copii am realizat că este nevoie ca ei să conștientizeze faptul că avea un loc de muncă este esențial. Pentru ca tinerii instituționalizați să-ți depășească statutul de asistați sociali ne propunem ca prin acest proiect să înțeleagă că experiențele variate și dezvoltarea lor personală reprezintă adevăratul ajutor de care au nevoie.

De asemenea, este necesară ghidarea lor în ceea ce privește pașii ce trebuie urmați pentru obținerea și păstrarea unui job, iar aceasta o putem obține prin facilitarea de întîlniri individuale și de grup cu profesioniști din domenii de interes pentru ei”, spun reprezentanții Asociației de Poveste.

La Maratonul Sibiului 2018 vor alerga și vor susține cele 2 proiecte un număr de 335 de alergători.
Directorul general este și anul acesta alături de cele 2 Asociații, susținând financiar proiectele acestora, apreciind că rolul său este acela de a promova spiritul voluntariatului, al întrecerii, al depășirii prejudecăților și stereotipurilor legate de copiii instituționalizați, care merită valorizați și încurajați să-și descopere talentul, înclinațiile și potențialul!

Ultima oră