VIDEO: Cum înghite lava totul în calea ei în erupțiile vulcanice din Hawaii

Cutremure, fisuri și scurgeri de lavă se înregistrează de sâmbătă pe Insula Mare (Big Island) din Hawaii după înteţirea activităţii vulcanului Kilauea. Lava a ajuns în zonele rezidenţiale, iar aproape 2.000 de persoane au fost nevoite să îşi părăsească locuinţele, au anunţat autorităţile.

Serviciul american de geologie şi seismologie (USGS) a anunţat sâmbătă că în zona rezidenţială Leilani Estates din Districtul Puna, la circa 19 kilometri de vulcan, au apărut fisuri prin care se scurge  lavă.
Reprezentanţii Observatorului Vulcanologic din Hawaii au declarat că ”activitatea vulcanică este în creştere şi se estimează că aceasta va continua”. Un alt eveniment vulcanic care s-a petrecut în aceeaşi zonă în 1955 a durat 88 de zile.
Agenţia de apărare civilă din cadrul districtului a anunţat că se aşteaptă la producerea unor scurgeri importante de lavă, lucru care nu a întârziat să se petreacă. Imagini spectaculoase au fost surprinse în zona scurgerilor de lavă. Temperatura lavei poate ajunge la circa 1.150 de grade Celsius și pe măsură ce lava avansează, arde totul în calea ei.

Departamentul de pompieri din Hawaii a raportat ”condiţii extrem de periculoase privind calitatea aerului din cauza nivelurilor ridicate de dioxid de sulf din zona de evacuare”. Gazul poate cauza iritaţii dermatologice şi probleme de respiraţie.
Kilauea, care se numără printre cei mai activi vulcani din lume şi este unul dintre cei cinci de pe insulă, a erupt constant în ultimii 35 de ani. Şuvoaiele de lavă care se preling din acesta au acoperit 125 de kilometri pătraţi, conform datelor USGS.

Peste 1.800 de locuitori din Leilani Estates şi Lanipuna Gardens au primit ordine de evacuare începând de joi când autorităţile au raportat pentru prima dată erupţia de aburi şi lavă din fisuri produse pe un drum.

 

Ultima oră