’’genocidul’’ din cartierul arhitercților - apar blocuri între case: ''acum realizăm marea păcăleală’’
foto: arhivă

Mai mulți locuitori din cartierul Arhitecților din Cisnădie, care dețin locuințe pe strada Duiliu Marcu, au trimis o scrisoare deschisă către primarul Gheorghe Huja și către arhitectul șef al Cisnădiei. În această scrisoare oamenii își exprimă nemulțumirea că într-o zonă de case au început să apară blocuri, deși în momentul în care au cumpărat terenuri și s-au apucat de construit, PUZ-ul prevedea doar construirea de locuințe individuale, tip casă.

Iată scrisoarea mai jos:
Către Primăria orașului Cisnădie,
În atenția Domnului Primar Gheorghe Huja și Biroului Arhitectului Sef al Orasului Cisnadie
In ceea ce urmeaza ne adresam in special Doamnei Arhitect Sef din cadrul Primariei Orasului Cisnadie dar avem rugamintea ca Domnul Primar Huja sa discearna la cele expuse mai jos si sa ia nota de faptul ca este deja un puternic curent de opinie negativ, creat la adresa sa.
A trecut mai putin de un an de la ultima scrisoare deschisa, prin care locatarii strazii Duiliu Marcu isi exprimau indignarea cu privire la ceea ce urma sa se construiasca pe strada.
Domnule Primar, Doamna Arhitect Sef, mare parte din locatarii strazii care au deja case construite suntem oameni normali, avem o viata decenta dar deloc lipsita de griji.’’genocidul’’ din cartierul arhitercților - apar blocuri între case: ''acum realizăm marea păcăleală’’
Cei mai multi ne-am cumparat parcelele de teren si am construit casele dupa ce am strans si economisit o viata bani pentru aceste proiecte. O parte am muncit in strainatate fiind rupti de famile mai multi ani. Am cumparat teren, ne-am construit case fiindu-ne prezentat un PUZ decent pe o strada pe care trebuiau sa fie case individuale. Dupa ce ne-am investit chibzuiala de-o viata pe teren, proiecte, constructie etc, primaria a incasat sume semnificative pe autorizatii, intabulari etc, lasandu-ne sa inteleagem ca am facut mare efort cu munca noastra, dar vom avea in schimb o viata linistita cu familia intr-o zona cu mult ozon.
Strada noastra a inceput sa se aseze frumos, cu case aliniate pe un COT reglementat si respectat, a aparut asfaltul si cu un anumit grad de rezerva obstea pare multumita.
De curand insa, am inceput sa realizam marea pacaleala, nu am facut altceva decat sa pregatim o strada frumoasa ca pe un teren fertil pe care dezvoltatorii imobiliari hrapareti sa isi depuna icrele.
Doamna Arhitect Sef, cum este posibil ca intre 2 case sa apara un bloc? Cum este posibil ca intre 10 case aliniate perfect, (toate cu constructia in fata si teren in spate) sa apara un “saivan cu etaj” cat toata parcela ?
Doamna Arhitect Sef, salariul pe care il incasati Dvs este constituit din eforturile noastre zilnice asa incat ar trebui cu multa raspundere sa respectati integral fisa postului. Aveti dreptul sa spuneti “NU” unui proiect care vine si rupe in bucati o armonie stradala. Unde este viziunea Dumneavoastra ca si arhitect? Dumneavoastra chiar semnati si aprobati orice daca exista aviz de la gaz, electrica etc? Numarati avizele si daca dau la numar semnati autorizatia? Asa se face?’’genocidul’’ din cartierul arhitercților - apar blocuri între case: ''acum realizăm marea păcăleală’’Noi credem ca asa se face. Daca ati face un minim efort sa Va deplasati langa blocul in constructie din capatul strazii noastre (e usor de identificat…, sunt 3 blocuri care inghesuie o casa) si priviti inspre Nord-Est, veti vedea marele cosmar, ceva mai sinistru este greu de imaginat.
Aceea este stimata Doamna, imaginea viziunii Dvs ca si arhitect.
Ne uitam si ne cutremuram cand ne gandim ca noi platim taxe pentru ca postul Dvs sa fie bugetat. Probabil ca de la plansa lucrurile se vad altfel. Daca nu Va opriti, strada noastra risca sa intregeasca imaginea de cosmar, care nu mai este demult in faza incipienta.
Pe de alta parte, aveti cu siguranta si Dvs si Dl. Primar cunostinta despre marile probleme de infrastructura care sufoca zona Cartierul Arhitectilor, Dl. Primar s-a uitat in ochii oamenilor pe strada cand le-a promis ca nu o sa mai autorizeze pe strada Duiliu Marcu alte constructii decat case individuale sau duplex.’’genocidul’’ din cartierul arhitercților - apar blocuri între case: ''acum realizăm marea păcăleală’’

Pe strada, la nr. 52 este autorizata (si din fericire contestata) constructia unui “saivan” pe o lungime de 36 m, cu 5 case insiruite plasate in lungul parcelei, toate avand cate 2 bucatarii semn clar ca va urma o dezmembrare si vor deveni dintr-o data cel puțin 10 apartamente. Speram sa ne lamuriti si pe noi in Instanta ce inseamna de fapt “locuinte colective mici”, daca sunt mici de ce au cate 2 bucatarii si iarasi daca sunt mici, de ce trebuie sa umple toata parcela fara nici un fel de aliniament si armonie cu casele invecinate.
Lasand la o parte faptul ca aceasta autorizatie este doar aparent legala (vom demonstra asta in Instanta), cum puteti Doamna sa autorizati in mijlocul strazii intre minim 10 case individuale aliniate intr-o armonie perfecta o astfel de cladire sinistra care se aliniaza doar cu pista aeroportului ?
Sa construiesti locuinte colective mici/mari este legal Doamna, dar nu le puteti plasa oriunde. Dvs prin fisa postului ar trebui sa stiti unde si cum pot fi construite, Dvs ar trebui sa aveti o strategie de dezvoltare, sa aveti viziune si sa spuneti NU atunci cand este cazul.
Exista zone bine delimitate de blocuri, zone de case, care pastreaza un aliniament iar locuintele colective trebuiesc si ele sa respecte aliniamentul stradal si sa se aseze intr-o armonie cu casele invecinate. “Saivanul” pe care l-ati autorizat Doamna, este in armonie doar cu interesul dezvoltatorului și cu eternul Dumneavoastră dezinteres (parte din locatarii semnatari insistau să scriem “interes” dar am zis că nu se cade).
Dumneavoastra prin lipsa de implicare, Va umpleti de ridicol iar pe noi ne umpleti de deranj.
Noi credem ca Dumneavoastra cu mare lejeritate ati putea autoriza constructia unui Mall in curtea primariei daca beneficiarul vine cu 3 avize.
Toata strada traieste o mare frustrare Doamna, prin faptul ca ni s-a indus teama ca suntem cu linistea si intimitatea la cheremul Dumneavoastra. Cu sau fara stiinta faceti jocul dezvoltatorilor lacomi si dati de pereti cu linistea familiilor noastre. Știți că au apărut deja bancuri cu Cartierul Arhitectilor? O parte le creați Dvs și o altă parte sunt create de neinspirata noastră opțiune când la locale am ales bine dar cel pe care l-am ales a selectat prost. Așa se zice, poate este folclor de cartier, dar ieșiți să vedeți decorul, revedeți autorizațiile și vedeți că exact așa este.
Poate sunteți un arhitect bun Doamnă, noi nu contestam abilitățile Dvs la planșa, chiar ați dovedit asta cand ați desenat blocurile din capul străzii prin firma Ispas ( o parte din locatari susțin în mod iarasi aberant că ar fi conflict de interese…, dar nu este cazul să Vă faceți griji, atunci când se va pune problema în Instanță o să demonstrați ușor că este doar o mică rautate).
Sunteți asadar un arhitect bun dar strategia Dvs. este coșmar pentru cei ca noi care ne spetim zilnic ca primăria să aibă buget și Dvs să aveți birou și salariu.’’genocidul’’ din cartierul arhitercților - apar blocuri între case: ''acum realizăm marea păcăleală’’Vă vrem exigenta Doamnă, Vă vrem conformă cu fisa postului și vrem să Vă aliniați la normalitate. Normalitatea este dată în general de inversul ridicolului. Dacă în genere pe dl. Primar îl simțim lângă noi, Dvs va-ți desprins complet. Prin calvarul pe care deja l-ați creat pe străzile invecinate avem toate motivele să credem că elanul Dvs cu care autorizați construcții aparent legale este nociv pentru comunitate. Dacă avem o parcelă liberă lângă noi, ne dorim să fiți permanent în concediu ca să nu mai semnați ceva. Ne creați mari emoții, ne strângem seara pe stradă și Vă vorbim de rău Doamna. Sunt persoane în vârstă care au spus “poate n-ar strica să depunem și la biserică ceva ca bunul Dumnezeu să o țină departe de ștampilă”. Realizați stimată Doamnă pe unde sunteți?
Posibil sa nu va dati seama dar sunteti parte din viata noastra si a copiilor nostrii, ne siluiti permanent linistea si intimitatea noastra si a familiilor noastre plasand aceste case insiruite cu multe bucatarii sau blocuri intre case unifamiliare, le autorizati ca si cand ar fi parcuri de joaca pentru copii sau gradinite.
Dacă vedem un utilaj pe stradă ne facem cruce și ne rugăm să nu sape pentru blocuri sau
înșiruite.
Aceste utilaje Doamna, sapa de fapt direct in strategia si viziunea Dvs, aproape ca nu a mai ramas nimic din ele. Opriti-va Doamna, inainte de a face din acest cartier in totalitate expresia Halloween-ului.
Nu avem pretentia ca dezvoltatorii imobiliari sa aiba bun-simt, ei fac business si daca cifrele dau bine, construiesc ce semnati Dumneavoastra.
Nu vorbim aici despre o gaura in asfalt care se poate astupa dupa viitoarele alegeri, aceste derapaje pe care cu mare lejeritate le ingaduiti vor dainui vesnic, ne insemnati pe toti Doamna si riscam sa ramanem asa pana la sfarsit. Cine urmeaza dupa Dvs nu o sa mai poata corecta nimic.
Dumneavoastra, din biroul incalzit cu banii nostrii, iesiti proabil foarte rar. Faceti un exercitiu Doamna – cand mergeti si introduceti cardul sa incasati salariul platit de noi, deplasati-va si priviti jumatatea de Nord a strazii Daniel Renard si veti avea in fata imaginea implicarii si priceperii Dvs ca Arhitect Sef.
Nu vrem ca strada noastra, cu case pentru care am platit sume considerabile la primarie, sa arate la fel.
Lacomia dezvoltatorilor care stau sa ne construiasca blocuri in curte ar trebui sa fie potolita de strategia si competentele Dvs si ale Domnului Primar.
Daca a fost un mare efort financiar la asfaltarea strazii anul trecut, sa te abtii sa semnezi prapastii se face fara efort financiar. Trebuie doar sa Va propuneti asta. Poate Vă ajută domnul Primar. În linii mari obștea îl agreează. Îl agreează pentru că are deschidere la bun-simt și se străduiește să respecte ceea ce a promis. Din păcate curentul de opinie negativ pe care parcă Va străduiți să îl cultivați se răsfrânge și asupra dansului. Nu mai este mult până la alegerile locale și noi deja am început să votăm.
Si suntem deja foarte multi in acest cartier, o parte oripilati de hazardul cu care surprindeti, o parte nemultumiti de trafic si o parte care locuiesc langa parcele libere – ei cred ca langa casele lor modeste Dvs n-o sa ingaduiti blocuri sau “locuinte colective mici cu etaj si dublu bucatarii” pentru ca aveti strategie si viziune si legea spune ca trebuie sa existe o armonie cu casele invecinate. Dar Dvs o sa Va grabiti sa le inselati asteptarile. Vor deveni si ei oripilati, vor scrie scrisori deschise si in final, vor merge la vot.
Strada fierbe continuu si am ajuns cu totii la concluzia ca linistea noastra poate fi recastigata doar prin Instanta, primul set de documente este deja pregatit.
Vom contesta legalitatea autorizatiei de la parcela cu nr. 52 si vom solicita verificarea legalitatii autorizatiilor pentru celelalte constructii de pe strada Duiliu Marcu, altele decat case individuale sau duplex-uri.
Regasiti atasat lista contribuabililor din strada Duiliu Marcu, care contureaza o comunitatea consternata ce spera la reconsiderarea exigentelor Dvs.
Comunitatea strazii Duiliu Marcu –Cisnadie

Ultima oră

Comentariul meu