VIDEO FOTO Cu pletele în vânt pe ATV prin centrul Sibiului

O tânără a străbătut aproape jumătate de oraș joi seară cu un ATV. Până aici nimic anormal, doar că a făcut acest lucru cu viteză și fără să poarte cască de protecție.

Imaginile au fost surprinse în trafic joi, 3 mai, în jurul orei 19.10. O tânără a mers pe Milea și apoi pe Șaguna la bordul unui ATV, fără să poarte cască de protecție și cu căștile în urechi. Dacă era surprinsă în trafic de poliție, cu siguranță că s-ar fi ales și cu o amendă sau poate chiar două. VIDEO FOTO Cu pletele în vânt pe ATV prin centrul SibiuluiUna pentru faptul că nu a purtat cască, iar cea de a II-a pentru că a depășit pe alocuri cu mult viteza legală. Nu mai punem la socoteală că la fiecare schimbare de direcție nici sau bandă de mers nu a folosit semnalizările.

YouTube video

Urmăriți imaginile mai sus.

Casca de protecție este obligatorie la deplasaerea cu ATV-ul
Casca de protecţie este obligatorie pentru conducătorii de ATV cât şi pentru persoanele transportate pe acestea. În legislaţie ATV-ul poartă denumirea de CVADRICICLU, pentru că în limba română un vehicul cu patru roţi, asemănător bicicletei, propulsat, de regulă, de către un motor cu ardere internă sau electric poartă numele de cvadriciclu.
Aşadar, în OUG 195 din 2002 privind circulaţia pe drumurile publice (actualizată) există următoarele prevederi:
Art. 99
[…]
(2) Pe timpul deplasării pe drumurile publice, conducătorii motocicletelor, mopedelor şi persoanele transportate pe acestea au obligaţia să poarte casca de protecţie omologată.
Art. 6
În sensul prezentei ordonanţe de urgenţă, expresiile şi termenii de mai jos au următorul înţeles:
[…]
21. moped – autovehicul, cu două sau trei roţi, a cărui viteză maximă prin construcţie este mai mare de 25 km/h, dar nu depăşeşte 45 km/h şi care este echipat cu un motor cu ardere internă, cu aprindere prin scânteie, cu o capacitate cilindrică ce nu depăşeşte 50 cmc sau cu un alt motor cu ardere internă ori, după caz, electric, a cărui putere nominală continuă maximă nu depăşeşte 4 kW, iar masa proprie a vehiculului nu depăşeşte 350 kg, neincluzând masa bateriilor în cazul vehiculului electric. Este asimilat mopedului cvadriciclul uşor, astfel cum este definit la pct. 6 partea A din anexa nr. 1 la secţiunea 4 din Reglementările privind omologarea de tip şi eliberarea cărţii de identitate a vehiculelor rutiere, precum şi omologarea de tip a produselor utilizate la acestea – RNTR 2, aprobate prin Ordinul ministrului lucrărilor publice, transporturilor şi locuinţei nr. 211/2003, cu modificările şi completările ulterioare;

Ultima oră

Participă la discuție

1 Commentariu

  1. Cvadriciclul ușor este asimilat cu mopedul, adică L6E. Poate duduia are ATV L7E…Acesta din urma cf. Noului Cod Rutier nu este asimilat cu mopedul, prin urmare casca nu este obligatorie!