Diploma ce te ajută să îți majorezi salariul chiar și de câteva ori
foto: arhivă

Nu este deloc o glumă sau păcăleală. Angajații pot să beneficieze de o majorare consistentă a salariului dacă reușesc să își ia o diplomă de master în administrarea afacerilor.

Există o diplomă care îi poate ajuta pe angajaţi să îşi majoreze salariul chiar şi de câteva ori, cea de MBA, de master în administrarea afacerilor, anunță Digi24. Însă totul are un preţ. Şi cu cât un program de MBA este mai bun cu atât are costuri mai mari, din mai multe puncte de vedere. Pe lângă taxele de şcolarizare cei care vor să urmeze un astfel de curs s-ar putea să fie nevoiţi să renunţe şi la actualul loc de muncă, deoarece MBA-urile cu greutate sunt consumatoare de timp.
În România multe programe de acest gen sunt special gândite pentru cei care vor să muncească în paralel. Totuşi, MBA-urile part-time, deşi pot oferi un imbold carierei celor care le urmează, nu aduc o creştere a veniturilor la fel de mare ca un MBA cu normă întreagă.
Cei care aleg să se înscrie într-un program MBA sunt în foarte multe cazuri angajaţi care au deja mai mulţi ani de experienţă în companii mari, dar care vor să îşi dezvolte şi mai mult aptitudinile. Însă cu cât o diplomă de master în administrarea afacerilor are parte de recunoaştere mai mare din partea companiilor, cu atât necesită un sacrificiu mai mare din partea cursantului. Cele mai importante programe MBA din lume nu pot fi făcute la seral. Cei care se înscriu sunt nevoiţi să îşi dedice doi ani din viaţă studiilor, chiar dacă asta înseamnă să renunţe la locul de muncă pe care îl au.
Apare un dublu efort financiar. Pe deoparte sunt taxele de şcolarizare, pe de altă parte sunt veniturile pierdute odată cu renunţarea la slujbă. Dacă sunt luat în calcul ambele elemente, un program MBA la Stanford are un cost real de peste 430.000 de dolari, iar la Harvard de peste 380.000 de dolari, arată o analiză Bloomberg.
Cei care decid să se înscrie într-un asemenea program se întreabă adesea dacă dacă merită un efort financiar atât de mare. Datele Bloomberg arată că angajaţii care câştigau în medie 50.000 de dolari pe an înainte de MBA au ajuns la un salariu de 90,000 de dolari imediat după încheiera cursurilor şi, în decurs de până la 8 ani au ajuns să câştige în medie 145.000 de euro.
Înseamnă aşadar o triplare a veniturilor în zece ani, deşi în acest salt trebuie luat în calcul şi faptul că salariile angajaţilor oricum ar fi crescut odată cu acumularea de experienţă la locul de muncă.
În România însă, pentru majoritatea angajaţilor din multinaţionale, accesul la marile programe MBA este limitat. Au la dispoziţie oferta locală de mastere în administrarea afacerilor. Cele mai populare sunt cele de week-end şi cele la seral. Le permit cursanţilor să îşi păstreze locul de muncă. Şi sunt ieftine. Costă între câteva mii de euro şi câteva zeci de mii de euro. În Statele Unite un MBA bun costă peste 150.000 de dolari.
Chiar dacă programele la care participarea se face la final de săptămână sau seara nu au aceeaşi greutate cu MBA-urile full time, îl pot ajuta totuşi pe absolvent să câştige mai mulţi bani. Mai multe studii citate de Forbes arată că, în Statele Unite cel puţin, un program MBA part time poate aduce o majorare a salariului la cuprinsă între 30 şi 40%. Impactul este aşadar la jumătatea programelor de master cu normă întreagă, însă şi sacrificiile sunt mai mici. Totuşi, în România chiar şi MBA-urile de week-end ţin să se întindă pe doi ani. În Statele Unite, studiile de acest gen durează de două ori mai mult pentru a compensa faptul că predarea informaţiilor este diluată.

Ultima oră