precizări despre cazul bărbatului care a vrut să fure un avion de pe aeroportul sibiu

Conducerea Aeroportului Internațional Sibiu spune într-un comunicat de presă că incidentul de luna trecută când un bărbat a sărit gardul și a ajuns în apropiere de pistă a fost unul minor. Aceștia spun că standardele de securitate sunt pe deplin respectate și că bărbatul și minorul nu au pus în pericol pasagerii sau aeronavele în acele momente.

Ca urmare a aparițiilor în presă referitoare la evenimentul de securitate produs la sfârșitul lunii martie la Aeroportul Internațional Sibiu, respectiv pătrunderea neautorizata în perimetrul aeroportului a două persoane prin escaladarea gardului de protecție al aeroportului, în apropierea remizei de pompieri, reprezentanții Aeroportului vin cu mai multe precizări.
”Perimetrul total care face obiectul măsurilor generale de securitate este de aproximativ 193 hectare (1.930.000 mp), fiind protejat cu un gard cu o lungime de aproximativ 9,4 km și înălțime de 2,5 m, prevăzut cu sârmă ghimpată. Gardul are drept rol separarea fizică dintre zonele publice și cele destinate operațiunilor aeriene, fiind un prim element de limitare a accesului persoanelor neautorizate. Acest perimetru este supravegheat prin intermediul unui sistem închis de televiziune, la care se adaugă posturi fixe și mobile de pază și patrule. La intrarea neautorizată în acest perimetru se declanșează automat procedurile de răspuns și alarmare și personalul specializat intervine conform unor protocoale de securitate stricte. Trecerea neautorizată de acest gard nu pune în mod direct în pericol securitatea aeronavelor, platformelor de zbor sau pasagerilor. Sistemul de securitate al Aeroportului Internațional Sibiu este compus dintr-un cumul de măsuri ce concură la asigurarea securității activităților de aviație civilă de pe aeroport focusat pe zonele cele mai sensibile, respectiv cele accesibile pasagerilor după controlul de securitate și platforma de parcare a aeronavelor, toate măsurile fiind în conformitate cu Regulamentul CE 300/2008 privind norme comune în domeniul securității aviației civile și Legea 333/2003 privind paza obiectivelor, bunurilor valorilor și protecția persoanelor”, se arată într-un comunicat de presă al aeroportului Sibiu.
CITEȘTE ȘI: Bărbatul și copilul care au sărit gardul ca să fure o mașină din Aeroportul Sibiu voiau să ajungă în Germania

Cei doi intruși nu au ajuns în aeroport
”În cazul incidentului menționat, cele două persoane au sărit gardul la aproximativ o jumătate de kilometru de zonele destinate pasagerilor sau aeronavelor și au fost oprite și identificate conform procedurilor de securitate, înainte ca acestea să acceseze zonele sensibile mai sus menționate, dovedind faptul că sistemul de securitate funcționează eficient și conform standardelor. Incidentul a fost raportat deîndată , așa cum cer procedurile în vigoare, Poliției Transporturi (care a luat măsurile legale) și Autorității Aeronautice Civile Române. În aceste condiții, considerăm că transformarea unui incident de securitate regretabil, dar minor, petrecut în urmă cu o lună, în temă de dispută politică sau administrativă este nepotrivită și fără urmări constructive. De asemenea, orice legătură între o astfel de întâmplare și viitoarele evenimente internaționale de anul viitor de la Sibiu este neavenită și lipsită de suport real, dispozitivele de securitate ale aeroportului fiind cu totul diferite de cele de protecție ale aeronavelor sau persoanelor care călătoresc cu regim special. Asigurăm pasagerii și companiile aeriene că standardele de securitate sunt pe deplin respectate pe aeroportul din Sibiu și nu există niciun motiv temeinic de îngrijorare”, se mai arată în comunicat. Citiți AICI detalii ample despre acest incident!

Ultima oră

Comentariul meu