Ortopezi sibieni, profesori la Cursul Internațional de Chirurgie a Umărului

În perioada 20-21 aprilie a avut loc la Sibiu Cursul Internațional de Chirurgia Umărului. Manifestarea științifică a cuprins cursuri instrucționale, demonstrații de tehnică chirurgicală, work-shopuri și discuții de caz și s-a bucurat de mare apreciere in rândul cursanților.

Organizarea a fost de excepție prin efortul celor doi medici ortopezi sibieni din cadrul SCJU Sibiu, directori de curs: Conf. Dr. Radu Fleacă, medicul șef al Secției Clinice Ortopedie a SCJU Sibiu și Conf. Dr. Mihai Roman.

Cursul s-a bucurat prezența unor e lectori de marcă din Statele Unite ale Americii – Prof. Dr. William Stetson, Prof. Dr. Guido Marra, din Franța – Ph.D. Dr. Marius Scarlat, Serbia – Prof. Dr. Vladan Stephanovici, Bosnia – Dr. Semin Bezibergovici. Aceștia s-au alăturat nucleului de medici ortopezi români – Dr. Cosmin Faur si Dr. Horia Haragus (Timișoara), Dr. Răzvan Melinte (Craiova), Dr. Ion Codoreanu (București), Dr. Adrian Todor și Dr. Cristian Buescu (Cluj-Napoca), Dr. Radu Fleacă si Dr. Mihai Roman (Sibiu).

“Acest curs a fost un mare test de maturitate și de aceea suntem mândri de succesul de care s-a bucurat. Este prima dată când facem acest curs pe cont propriu, fără patronajul Academiei Americane de Ortopedie AAOS. Programul AAOS de trei ani din România s-a încheiat anul trecut. El însă continuă de fapt prin ceea ce facem noi. Continua atât în ceea ce privește activitatea chirurgicală în zona umărului cât și în ceea ce privește procesul educațional si didactic”, a declarat Conf. Dr. Mihai Roman.
Au participat 55 de cursanți din toate colțurile tarii, dornici de a aprofunda cunoștințele în domeniul patologiei umărului. Au fost atât medici rezidenți precum și medici specialiști și primari.
“Vrem să le mulțumim colegilor noștri americani – dr. Bill Stetson și dr. Guido Marra, care ne-au susținut si îndemnat să continuăm. Aceasta întâlnire de la Sibiu este dovada vie ca munca lor a fost fructuoasă. Societatea Română de Chirurgia Umărului și Cotului este, de asemenea, un produs al acestui proiect”, a precizat Conf. Dr. Radu Fleacă.

În paralel cu lucrările adresate medicilor ortopezi a avut loc si un curs de o zi adresat fizio-kinetoterapeuților. Aceștia au avut ocazia să asiste la prelegeri și demonstrații chirurgicale pentru a înțelege mai bine patologia dificilă din zona umărului. “Cred ca acest curs a fost foarte interesant, eficient, bine organizat și mă bucur ca am avut ocazia sa aud din partea mai multor medici faptul ca noi fizioterapeuții împreună cu medicii ar trebui sa fim o echipă”, a declarat unul dintre participanți. “Cursul a fost productiv, am avut ce învăța și ar fi binevenită o colaborare mai strânsă între kinetoterapeuți și medicii ortopezi, înspre folosul pacientului” a susținut alt participant la curs.

“La finalul Cursul Internațional de Chirurgia Umărului de la Sibiu am rămas cu o amintire plăcută și cu senzația unui eveniment bun si consistent. Este deja al 4-lea eveniment consecutiv dedicat chirurgiei umărului. Ceea ce a fost nou anul acesta a fost faptul ca l-am organizat independent împreună cu alți colegi din țară. De asemenea, de data aceasta am ales un subiect de nișă – instabilitățile umărului – spre deosebire de anii trecuți când am avut o abordare mai generală asupra patologiei acestei articulații. Noutatea absolută a fost însă cursul adresat colegilor fizio-kinteoterapeuti. Credem că a fost foarte bine iar reacțiile imediate sunt pozitive.” a conchis Conf. Dr. Mihai Roman.

Planurile grupului român de chirurgia umărului nu se opresc aici. Deja s-a stabilit locația cursului de anul viitor (Cluj) precum și tema principala (patologia coafei de rotatori).“Până atunci însă, ne bucuram sa fim gazda colegilor noștri ortopezi din toata țara pentru Conferința Națională de Ortopedie pe care o vom organiza in octombrie tot la Sibiu.” au încheiat ortopezii sibieni.

Ultima oră