11 instituții publice din județul Sibiu au decis să coopereze pentru prevenirea fenomenului de bullying în mediul şcolar. Campania „STOP INTIMIDARE, START COOPERARE” va demara în perioada mai – iunie în unitățile de învățământ din Sibiu, urmând să continue și în anul școlar 2018-2019.
Convenția de parteneriat pentru realizarea campaniei s-a semnat astăzi la Consiliul Județean Sibiu și implică următoarele instituții: Consiliul Județean Sibiu, Instituția Prefectului – Județul Sibiu, Inspectoratul Școlar Județean Sibiu, Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională Sibiu, Inspectoratul de Poliție Județean Sibiu, Inspectoratul de Jandarmi Județean Sibiu, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Sibiu, Casa Corpului Didactic, Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog al Județului Sibiu, Serviciul Public Transilvania, Inspectoratul pentru Situații de Urgență ”Cpt. Dumitru Croitoru” al Județului Sibiu și organizația neguvernamentală Asociația pentru Libertate și Egalitate de Gen – A.L.E.G.
Conform unui studiu sociologic publicat de asociația Salvați Copii România în 2016, 1 din 4 copii este umilit în mod repetat la școală în fața colegilor, iar 1 din 5 copii umilește în mod repetat un coleg de școală, astfel că 73% dintre copii afirmau că au fost martori la situații de bullying în mediul școlar. Fenomenul de bullying afectează deopotrivă fete și băieți și se manifestă adesea și prin agresiuni fizice, iar efectele în rândul minorilor pot fi foarte grave, de la depresii și pierderea interesului pentru școală la tentative de suicid. „Pentru viitorul nostru și al copiilor noștri, e important ca școala să promoveze cooperarea între elevi. Tocmai de aceea, felicit toate instituțiile publice și forțele politice care au căzut de acord cu privire la importanța acestui subiect și a au decis să acționeze împreună pentru stoparea fenomenului de bullying ” a declarat Christine Manta Klemens, vice-președinta Consiliului Județean Sibiu, care a coordonat inițiativa.
Campania va demara printr-o acțiune amplă găzduită de Sala Transilvania pe 9 mai, unde se vor distribui materiale informative elevilor și cadrelor didactice. Proiectul are atât o componentă de prevenire, cât și una de intervenție concretă în situații de bullying. Acțiunile de prevenire se vor desfășura pe parcursul lunilor mai și iunie la nivelul școlilor gimnaziale din Sibiu și vor consta în lectorate cu părinții, elevii și cadrele didactice, în vederea informării și dezvoltării abilităților de identificare și recunoaștere a comportamentelor de tip bullying cât și a strategiilor la care se poate apela în aceste situații. Acțiunile de intervenție vor începe din luna septembrie, prin intermediul profesorilor consilieri școlari, care vor asigura consiliere psihopedagogică individuală și consiliere psihopedagogică de grup pentru elevi, cadre didactice și părinţi. Acțiunile vor implica şi psihologi, asistenţi sociali și alţi specialişti din cadrul instituţiilor partenere, care au competenţe în activitatea de consiliere.