Crunta realitate - Viața în Cartierul Arhitecților povestită de un rezident

Cartierul Arhitecților promitea mult atunci când s-a început dezvoltarea lui. Acum însă este doar o ”adunătură” de locuințe din care greu se iese la orele de vârf.

Horea Cosmin, unul dintre cei care locuiesc acolo a descris cum nu se poate mai bije situația din celebrul cartier. Textul său, postat pe pagina de Facebook a cartierului, a devenit virală:

Crunta realitate - Viața în Cartierul Arhitecților povestită de un rezident

”Dupa 1,5 ani in calitate de fericit locatar si proprietar, imi exprim si eu opinia (personala evident) pentru viitorii rezidenti ce viseaza la o locuinta in “luxosul” cartier ce in urma cu cativa ani era promovat de catre firmele de imobiliare ca a fi o zona mai “exclusivista” numita generic “cartierul Arhitectilor”, o denumire de fapt total nedemna de acest cartier. O zona in care Arhitectii repetenti si-au dat examenul de corigenta, iar doamna profesoara architect sef constiincioasa fiind i-a promovat pe toti cu nota 5. Aceasta zona ce nu apartine nici de Sibiu si nici de orasul Cisnadie (decat scriptic), s-a dezvoltat in stil haotic, fara un plan urbanistic coerent, dupa bunul plac al constructorilor si a arhitectei sef al orasului Cisnadie, care lipsita de viziune si caracterizata printr-o lipsa totala de bun gust si interes, a acordat autorizatii de constructie pe banda rulanta, semnate pe genunchi, fara a se tine cont de limitele in care se construieste, de spatiile verzi atat de necesare si benefice pentru sanatatea locatarilor, de distantele minime intre cladiri. Nu mai mentionez de locurile de parcare, de caile de acces atat de necesare volumului de trafic aferent secolului 21, de parcuri, de gradinite, o sectie de politie, statii de autobuz. Toate acestea lipsesc cu desavarsire. Acest cartier infloreste precum o gradina neingrijita, unde in jurul unui manunchi de trandafiri cresc triumfatoare tufe de buruieni, mari si fastuase a caror fructe otravitoare omoara tot ce e frumos, hranind pofta de inavutire a dezvoltatorilor imobiliari pe de o parte, dar si a “divei” serviciului de urbanism din cadrul primariei si a mandrului edil care, obsedat fiind de propria lui imagine (mai ceva decat metrosexualul Cristiano Ronaldo) isi acorda titlul de “primarul care promite si face” sau “cetatean de onoare al orasului Cisnadie”. Pentru ce domnule primar? Stiu ca urmariti cu interes aceasta pagina si va afecteaza orice comentariu negativ la adresa dvs, poate ne oferiti si un raspuns.
Statuia ce se va construi in centrul orasului, are alocat un buget 3 ori mai mare decat bugetul alocat intregului cartier ce adaposteste peste 8000 de suflete. Costa mai mult decat greutatea ei in aur. O fi realizata oare de catre celebrul artist roman Constantin Brâncuși? Acest lucru ar trebui sa ridice un semn de intrebare oricarui om citav la cap. Domnule Huja, ma macina insa un gand: de ce o statuie cu Mihai Viteazul si nu una ce il reprezinta pe regale Vladislav al II-lea al Ungariei? Cand priviti in curtea vecina a Selimbarului sunteti invidios? Acolo s-a furat dar s-a si facut ceva. La Cisnadie doar s-a furat.
Daca ai avut rabdare sa citesti si totusi iti mai doresti o locuinta in acest cartier, noi te asteptam. Cu bratele deschise. Suntem foarte sociabili. Nu toti am fost asa la inceput, dar am devenit. Locuintele sunt atat de apropiate unele de celalalte incat nici nu se putea sa fim altfel. Uneori ne uitam la tine in casa. Te privim in baie cum faci dus sau alte nevoi fiziologice. La inceput nu ne-a placut. Acum ne place. Stai linistit. Si tie o sa-ti placa. Uneori ne mai certam pe locurile de parcare si chemam politia daca ai parcat pe domeniul public fiindca nu ai avut unde. Stai linistit. Nu o facem din rautate. O facem pentru ca te iubim. Daca esti norocos si vei avea o locuinta pe una dintre putinele strazi preluate de primarie, esti fericit. O sa ne cunoastem si mai bine, iarna iesim cu lopata si curatam zapada de pe domeniul public. Si vara, ce..credeai ca ai scapat? Maturam strazile si strangem gunoaiele. Avem si sobolani. Nu te speria. Sunt prietenosi, uneori vulpile se sperie de ei si nu mai vin atat de des pe la noi.”

Ultima oră

Comentariul meu

Publică