Cea mai călduroasă zi de 12 aprilie din istorie. Au fost 29 de grade

Meteorologii spun că joi a fost fără nici un dubiu ziua cea mai călduroasă pentru data de 12 aprilie. În urmă cu doi ani am avut parte de reversul situației. Au fost zero grade, ninsori și drumuri blocate.

Astăzi am avut cea mai caldă zi de 12 aprilie din istorie: 29 de grade Celsius în vestul ţării. Temperaturile care cresc fără încetare se datorează încălzirii globale şi îngrijorează şi cercetătorii de la Agenţia Spaţială Americană. Ca să înţelegem cât de gravă este situaţia, au arătat lumii întregi cum se transformă Pământul într-o planetă incandescentă.
Efectele încălzirii globale se simt şi la noi. Trecem de la un anotimp la altul în câteva zile şi dacă fenomenul se va accentua, vom ajunge să avem doar iarnă şi vară.
’’Perioadele cu caniculă, cu temperaturi de peste 35 de grade, să fie din ce în ce mai lungi, iarna să fie caracterizată de episoade din ce în ce mai lungi cu temperaturi mai ridicate decât normal, cu cantităţi mai mici de zăpadă’’, a spus Florinela Georgescu, director adjunct ANM, la Digi 24. Dacă facem, însă, o comparaţie cu luna aprilie a anului trecut, atunci temperaturile erau aproape de 0 şi chiar am trecut printr-un cod portocaliu de viscol în Estul şi în Centrul ţării.
La noi, ultimii 18 ani au adus temperaturi record. Cel mai cald februarie din istorie a fost în 2016 în judeţul Buzău: 26 de grade Celsius. Zilnic putem să constatăm însă că vremea a luat-o razna din cauza încălzirii globale.
Diferenţa dintre ziua de astăzi şi cea de acum doi ani este de 20 de grade Celsius. Zeci de drumuri erau blocate atunci, iar nămeţii treceau de doi metri înălţime. Azi, toată lumea a purtat haine de vară.
La asemenea schimbări bruşte de temperatură, corpul reacţionează foarte rău.
’’Senzaţii de leşin, datorită faptului că nu reglează bine cantitatea de calciu, pot să fie căderi de calciu, cu tremurături, cu bufeuri, cu transpiraţii. Ca să evităm asemenea probleme, medicii ne sfătuiesc să ne asigurăm necesarul de vitamine şi să alegem mâncăruri mai uşoare’’, spune Călin Bădescu, medic de familie.

Ultima oră

Comentariul meu