UE vrea să să prevină CANCERUL ce vine din cartofii prăjiți, cereale, biscuiți și cafea

Lupta împotriva acrilamidei se oficializează începând de miercurea aceasta, odată cu intrarea în vigoare a unui nou regulament comunitar care prevede reducerea prezenței acestui compus periculos din cartofii prăjiți, pâine, cereale pentru micul dejun, chipsuri și biscuiți, cafea și alimente pentru bebeluși.

Potrivit studiilor realizate pe anumale, această, acrilamida are un mare potențial cancerigen. Chestiunea nu este nouă, pericolul cancerigen al acrilamidei fiind confirmat încă din 2014 de Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) într-un aviz științific.  Această substanță chimică poate crește riscurile de cancer la consumatori.

Se știe din 2002

Prezența acrilamidei în produsele alimentare a fost depistată inițial în 2002 și, de atunci, s-au făcut cercetări pentru a se identifica măsuri de reducere a nivelurilor acestei substanțe în produsele alimentare. În 2015, Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) a confirmat faptul că acrilamida este o substanță cancerigenă și că actualele niveluri de expunere alimentară la aceasta stârnesc preocupări cu privire la efectele sale cancerigene. De asemenea, EFSA a declarat că nivelurile de acrilamidă nu au scăzut substanțial în ultimii ani. În plus, investigațiile realizate de statele membre pe baza unei recomandări a Comisiei au demonstrat că implementarea măsurilor voluntare de atenuare menite să reducă prezența acestei substanțe diferă foarte mult de la un operator la altul.

Acrilamida este un compus chimic ce se formează în alimentele bogate în amidon în timpul procesării la temperaturi înalte de peste 120 de grade Celsius, cum ar fi prăjirea, coacerea și frigerea. Prin urmare, biscuiții, chipsurile, cartofii prăjiți, cafeaua, cerealele sau pâinea prăjită pot conține acrilamidă.

EFSA a făcut o evaluare a riscurilor existenței acestei substanțe în alimentație pe baza a circa 100 de studii științifice și a datelor strânse de la consumatori, ONG-uri și din sectorul industriei agro-alimentare. Studii realizate pe animale au arătat că substanța este genotoxică și cancerigenă, acest compus putând, prin urmare, să deterioreze ADN-ul și să provoace cancere. Autoritatea Europeană a ajuns la concluzia că acrilamida poate mări riscul de dezvoltare a unui cancer, subliniind că cei mai expuși sunt copiii.

Încă din 2011 Comisia Europeană recomanda țărilor membre ale UE să efectueze anchete atunci când nivelurile de acrilamidă din produsele alimentare depășesc anumite valori de referință.

Cartofii prăjiți cel mai consumat produc ce conține acrilamidă

În cazul cartofilor prăjiți de exemplu, noul regulament UE recomandă identificarea și folosirea de soiuri al căror conșinut de fructoza, glucoză și asparagina, precursoare ale acrilamidei, să fie scăzut. Conservarea corectă a cartofilor, urmărirea temperaturii de prăjire și a timpului sunt deasemenea recomandări din noul regulament, care trebuie sp se regăsească în ambalajele de comercializare.

În cazul produselor de patiserie, regulamentul recomandă reducerea și înlocuirea bicarbonatului de amoniu cu alte produse de creștere, evitarea fructozei, siropurilor și a mierii și folosirea făinii de orez în loc de cea de grâu.

în privința cerealelor pentru micul dejun, a biscuțiilor pentru bebeluși, documentul face apel la producători să respecte practicile noi în materie de fertilizare, în timp ce în cazul cafelei se dorește identificarea condițiilor critice de prăjire, pentru a reduce la minim conținutul de acrilamidă.

Ultima oră