Minivacanța de Paște- câte zile libere vom avea
Foto sibiu-turism.ro

Minivacanța de Paște vine ca o oază de relaxare, pentru că zilele libere sunt mai multe ca în alți ani. La fel, anul 2018 este „plin„ de sărbători legale pentru care sunt acordate zile libere.

De Paște, românii vor avea 4 zile de minivacanță, după ce Vinerea Mare a fost declarată și ea zi liberă. Astfel, nu se va lucra vineri, 6 aprilie, sâmbătă, duminică și luni, 9 aprilie, urmând ca angajații să revină la lucru abia marți, 10 aprilie.

În România, Codul Muncii prevede existența a 14 zile de sărbătoare legală în care nu se lucrează. Dintre acestea, numărul maxim de zile libere care pot fi în timpul săptămânii este de 12, în condițiile în care prima zi de Paște și prima zi de Rusalii pică mereu duminica. Anul acesta, cele 14 zile libere din 2018 legale pică după cum urmează:
• 1 ianuarie — Anul Nou
• 2 ianuarie — Anul Nou
• 24 ianuarie — Ziua Unirii Principatelor Române
• 6 aprilie 2018 (vineri) Vinerea Mare
• 8 aprilie 2018 (duminică) — Paștele
• 9 aprilie (luni) — Paștele
• 1 mai — Ziua Muncii
• 27 mai (duminică) — Rusalii
• 28 mai (luni) — Rusalii
• 1 iunie – Ziua Copilului
• 15 august — Adormirea Maicii Domnului
• 30 noiembrie — Sfântul Andrei
• 1 decembrie — Ziua Națională a României
• 25 decembrie — Crăciunul
• 26 decembrie — Crăciunul

Potrivit prevederilor legale în vigoare, angajaţii care sunt nevoiţi să lucreze inclusiv în zilele considerate libere, vor primi în plus la salariu, adică ziua lucrată va fi plătită dublu.
De remarcat este faptul că Ziua Națională a României, cea în care va fi sărbătorit Centenarul, va pica într-o zi de sâmbătă, drept urmare românii vor avea în 2018 11 zile libere în timpul săptămânii.
Românii vor avea parte și de câteva minivacanțe în 2018, însă de doar trei zile: prima cade în apropierea Paștelui, când va fi liberă și ziua de 9 aprilie, a doua ar putea avea loc în mai, când data de 1 mai pică într-o marți. Nu este exclus ca autoritățile să declare liberă și ziua de 30 aprilie (luni), pentru a le permite angajaților să își lege ziua liberă legală cu weekendul. Mai avem o minivacanțăși la început de iunie, când Ziua Copilului pică într-o zi de vineri, dar și la sfârșitul lui noiembrie, pentru că ziua de 30 noiembrie 2018, adică Sfântul Andrei, va fi sărbătorită tot într-o zi de vineri.

În 2017, românii au avut opt minivacanțe, iar asta deoarece 11 dintre cele 14 zile libere au picat în cursul săptămânii. În multe cazuri, când zilele libere cad marțea sau joia, statul decide să unească aceste sărbători legale cu weekendul și să le ofere angajaților posibilitatea unui weekend prelungit.
De altfel, și pe finalul lui 2018 este posibil ca angajații de la stat să primească liber și în zilele de 27,28 și 29 decembrie, zile care vor fi recuperate în ianuarie 2019, prin program prelungit. Dacă această propunere va fi aprobată, angajații vor intra în vacanță vineri, pe 21 decembrie, urmând să revină la serviciu abia pe data de 3 ianuarie 2019.

Există însă și persoane care sunt obligate să lucreze chiar și în zilele nelucrătoare de sărbătoare legală. În acest caz, angajații au dreptul la compensarea cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile. Dacă acordarea de zile libere nu este posibilă, ei trebuie să primească „un spor la salariul de bază ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru”, după cum prevede Codul muncii.
Vizate sunt persoanele care lucrează în unităţile sanitare sau în cele de alimentaţie publică, care au un program special în zilele de sărbătoare legală.
De asemenea, nu primesc zile libere nici cei încadrați în „locurile de muncă în care activitatea nu poate fi întreruptă datorită caracterului procesului de producţie sau specificului activităţii”.

Sursa www.digi24.ro

Ultima oră