Liceul de Artă din Sibiu participă la un important concurs național

  Principalele informații furnizate de copii pe rețelele de socializare sunt: poze în care se distinge clar fața copilului (81%), numele de familie (61%), numele școlii la care învață (59%) și vârsta corectă (47%). Mai mult, 16% dintre copii afirmă că au publicat pe profilul lor adresa de acasă și 10% numărul de telefon, potrivit unui studiu național despre fenomenul de bullying, realizat de Organizația Salvați Copiii în 2016.

Plecând de la cazurile gestionate de specialiștii liniei de consiliere ctrl_AJUTOR în anul 2017, 327 cazuri din 1067 au implicat folosirea neadecvată a datelor personale, ducând la situații de cyberbullying, sexting și afectare a confidențialității și reputației online. Organizația Salvați Copiii România a lansat cu ocazia Zilei Internaționale a Siguranței pe Internet 2018 o competiție de proiecte adresată copiilor și tinerilor. Aceasta este desfășurată sub numele „Cetățenia digitală. Drepturi și responsabilități pe Internet privind datele personale”. Liceul de Artă din Sibiu participă la un important concurs național

Inițiativa este derulată în cadrul programului Ora de Net, susținut de Ministerul Educației Naționale și se încadrează în mișcarea globală propusă de INSAFE – rețeaua internațională a Centrelor Naționale „Better Internet for Kids”.

În vederea participării la concursul menționat, Liceul de Artă din Sibiu a organizat evenimentul Cetățenia digitală care a avut loc miercuri 28 martie 2018  ora 17:00 și 29 martie 2018 ora 13:00,  la sediul Liceului de Artă din Sibiu și a reunit peste 50 de reprezentanți ai părinților, elevilor, prieteni ai elevilor înscriși în proiect. În cadrul acestuia, au fost dezbătute aspecte legate de tipurile de date personale, modul de interacțiune online și implicațiile comerciale ale colectării de date. Totodată, a fost promovată linia de informare și consiliere privind siguranța pe internet a copiilor, ctrl_AJUTOR, coordonat de Organizația Salvați Copiii și disponibilă gratuit prin intermediul platformei www.oradenet.ro.

Discuțiile au avut scopul de a crește nivelul de informare a copiilor, părinților și  a cadrelor didactice în legătură cu drepturile și responsabilitățile pe Internet privind datele personale.

Acest eveniment a fost organizat de echipele claselor a V-a A și a VI-a A, coordonate de prof. Mate Daniela, prof. Toboș Ana, director  prof. Sacarelis Daniela, prof. Gheorghian Cristina, din  cadrul  Liceului de Artă Sibiu

„Proiecte concrete, cu acțiune directă și imediată asupra elevilor, părinților și comunității sunt absolut necesare în această societate în schimbare ultrarapidă, în era digitală. Scrisori, cărți postale, telegrame,  sunt cuvinte care în curând vor dispărea din vocabularul tinerilor iar locul lor este deja ocupat de internet, messenger, voice mail, facebook, instagram, e-mail și multe altele. Aceste noi cuvinte sunt parte din vocabularul fiecărui tânăr, îl însoțesc zi și noapte, la școală, acasă, în tren, pe stradă, când este singur sau cu prietenii. Rezultatele pot fi benefice sau distrugătoare și periculoase. De fiecare dintre noi depinde modul în care tinerii își croiesc drum în viață utilizând noul vocabular. Responsabilitatea este a noastră, a tuturor: părinți, bunici, prieteni, cadre didactice, comunitatea civilă, față de drumul pe care îl vor urma. Protejați-vă copiii, protejați-vă părinții! ”,  a declarat doamna director profesor Daniela Sacarelis.

Liceul de Artă din Sibiu participă la un important concurs național

„Mă bucur foarte mult pentru faptul că am reușit împreună cu  colegele mele director prof. Sacarelis Daniela, prof. Mate Daniela,  prof. Gheorghian Cristina  și elevii claselor a V-a A și a VI-a A să desfășurăm activitățile impuse pentru acest an, în cadrul concursului propus de  Organizația Salvați copiii, prin proiectul educațional Ora de net.

Subiectul este unul foarte actual, pe care unii dintre elevi nici nu s-au gândit să-l ia în calcul atunci când postează cea mai mică informație pe internet. Elevii claselor implicate  direct în concurs au colaborat extraordinar de frumos, cu drag și dăruire.  O elevă a venit la finalul dezbaterii și mi-a declarat faptul că acum o înțelege pe mama ei cu privire la interdicțiile pe care i le impunea în utilizarea Internetului. Această declarație venind pur și simplu, nu la solicitarea noastră a organizatorilor, mă face să cred faptul că acțiunile noastre au avut impact și scopul a fost atins. Chiar dacă acest concurs s-a încheiat, unitatea noastră cu siguranță va mai organiza activități de informare și prevenire pe aceeași temă”, a declarat Ana Toboș. Profesor, Liceul de Artă Sibiu.

„În perioada octombrie-noiembrie 2017, peste 2700 de cadre didactice s-au alăturat echipei Ora de Net, pentru a susține o activitate educațională cu scopul de consultare a copiilor. Prin acest demers național, derulat în regim de voluntariat, ne-am propus să surprindem cunoștințele copiilor din România privind drepturile copilului, experiența online și percepția lor față de tratarea acestei teme de către adulții din viața lor (profesori, părinți, autorități, mass media, companii etc). Peste 54.000 de copii din 790 orașe au participat la sesiuni astfel ne-am putut crea o imagine realistă cu privire la situația națională privind siguranța online a copiilor. Tema concursului „Cetățenia digitală. Drepturi și responsabilități pe Internet privind datele personale” este aleasă conform nevoilor de informare identificate în urma analizei rapoartelor realizate de facilitatorii Ora de Net.”, a declarat Georgiana Roșculet, coordonator al proiectului educațional Ora de Net din cadrul Organizației Salvați Copiii România. Liceul de Artă din Sibiu participă la un important concurs național

Concursul se va derula în perioada 12 februarie – 30 martie 2018, iar autorii proiectelor câștigătoare vor primi diplome din partea Ministerului Educați ei Naționale. Recompensarea echipelor câștigătoare va fi sprijinită de partenerii proiectului Ora de Net și va consta în echipamente care vor facilita procesul educațional.

  • Ora de Net (Safer Internet) este un program sprijin it de Comisia Europeană, care cuprinde centre naționale active în Uniunea Europeană, având ca obiectiv comun promovarea utilizării în condiții de mai mare siguranță a Internet-ului și a noilor tehnologii online de către copii. Alte informații detaliate sunt disponibile pe www.oradenet.ro.
  • Organizația Salvați Copiii desfășoară, din anul 1990, programul „Și noi avem drepturi!”, având ca scop informarea copiilor în vederea conștientizării drepturilor și responsabilităților lor, sensibilizarea adulților cu privire la copil și drepturile sale, sporirea gradului de respectare a drepturilor copilului și, nu în ultimul rând, stimularea copiilor și tinerilor să participe în programe și acțiuni sociale. 

Ultima oră

Comentariul meu

Publică