Un fermier din Sibiu vrea să dea lovitura și are la el în fermă un vițel din rasa Wagyu, aceasta fiind considerată cea mai scumpă din lume. Un kilogram de carne ajunge și la 8.000 de euro.
Cea mai scumpă carne de vacă din lume, cea din rasa japoneză Wagyu, ar putea fi produsă și la noi, anunță ProTV. Profitul este uriaș, pentru că o friptură din acest soi se vinde în restaurantele de lux cu sute de euro. Într-un laborator din Mureș, a venit pe lume, prin embrionare, primul vițel din această rasă.
Genele lui au fost preluate de la “părinți” japonezi, iar mama surogat este “Bălțata românească.”
Nero s-a născut în Șeica Mică, în judeţul Sibiu, dintr-o vacă românească. Viţelul a ajuns în ţara noastră din Japonia, sub formă de embrion. Apoi, cu ajutorul unui laborator de genetică animală din Târgu Mureş, embrionul a fost implantat mamei surogat.
Lucian Harceaga, medic veterinar: “Embrionii sunt păstraţi în azot lichid, după ce au fost scoşi din banca de embrioni. Sunt decongelaţi, apoi fiind transferaţi imediat pe o receptoare.”
“Nu este foarte cunoscută rasa asta aici, după câteva articole citite, ne-am decis pentru rasa asta. Desigur, pentru calitatea cărnii şi a produsului.”, spune Herman Melzer, fermier.
Nero este din rasa Wagyu, extrem de apreciată, dar foarte rară în Europa. Un kilogram de carne costă între 3000 şi 8000 de euro.
Nu e de mirare că japonezii nu vor să vândă nici un animal, ca să-şi protejeze afacerea. De altfel, Rasa Wagyu este considerată tezaur naţional în Japonia. Carnea are cel mai mare grad de marmorare şi frăgezime, cel puţin dublu în comparaţie cu Back Angus.
“Are cea mai bună calitate la carne, atât la frăgezime şi prospeţimea cărnii, cât şi din punct de vedere al compoziţiei. Vorbim de Omega 3, Omega 6.”, Lucian Harceaga, medic veterinar.
În Japonia, creşterea vitelor din rasa Wagyu, una dintre cele mai vechi şi mai pure din punct de vedere genetic, este o adevărată artă. Animalele sunt hrănite cu cereale fără adaos de hormoni de creştere sau antibiotice, primesc zilnic trei litri de bere şi li se face masaj cu sake.
Acum, fermierul din Sibiu speră să dea lovitura în România. Iar şanse sunt, spun specialiştii.
“Fermierul are o şansă. Să mai abia în următorii ani 20-30 poate chiar 100 de vaci.”, afirmă Valer Sician, director centru de reproducere.
“Este o rasă foarte pretenţioasă, care necesită extrem de multă atenţie şi muncă. Un fermier român care are 100 de vaci să se ducă să-i facă masaj la fiecare, să se simtă vaca bine şi să-i dea şi de băut, nu se găseşte deocamdată.”, explică Gheorghe Budrală, specialist bovine. Un embrion din această rasă poate să coste 2000 de euro. Vedeți AICI, video.