Jandarmeria Sibiu primește un milion de euro ca să reabiliteze energetic sediul de pe Poplăcii

În județul Sibiu se investește susținut pentru îmbunătățirea eficienței energetice și pentru reducerea consumurilor nejustificate de energie. Astăzi, la Alba Iulia, a fost semnat contractul de finanțare nerambursabilă prin care se atrag fonduri europene pentru reabilitarea clădirii principale a Inspectoratului Județean de Jandarmi (IJJ) din Sibiu.

Contractul a fost semnat la sediul ADR Centru, de către colonel Costel-Daniel Dogaru, Inspector șef al IJJ Sibiu și Simion Crețu, directorul general ADR Centru, în prezența Lt-col Marian Brâncoveanu, Împuternicit Adjunct al Inspectorului General al Jandarmeriei Române și a Comisarului șef Paul-Vasile Zai, consilier al Ministrului de Interne.
Proiectul de ”Creștere a eficienței energetice a pavilionului principal aparținând IJJ Sibiu”, situat în municipiul Sibiu, Calea Poplăcii, nr 85, este important la nivel național pentru că este primul de acest fel și pentru că își propune obiective ambițioase pentru eficiență energetică la o clădire tipică pentru unitățile MAI. Pentru reabilitarea termică a Pavilionului principal al UM 0815, conform raportului de audit energetic, se impune ca necesitate asigurarea unui sistem de alimentare cu apă caldă de consum care să răspundă necesităților unei societăți moderne, în concordanță cu politicile naționale și comunitare de mediu. Utilizarea energiei solare pentru furnizarea apei calde de consum s-a dovedit soluția cea mai viabilă. Aceasta facilitează economisirea resurselor energetice, fără a produce deșeuri sau a emite gaze poluante. Din punct de vedere al construcțiilor, una din principalele măsuri de eficientizare a costurilor de energie în exploatare este de a îmbunătăți caracteristicile elementelor anvelopei construcțiilor, parte opacă și parte vitrată. Mai presus de problemele poluării si de impactul gazelor de seră, furnizarea apei calde menajere reprezintă o parte considerabilă a facturii la energie a acestui tip de clădiri, factură a cărei valoare poate fi redusă prin folosirea energiei solare. Cererea de finanțare pentru acest proiect are o valoare totală de peste 5,602 milioane lei, din care peste 4 milioane lei o reprezintă suma nerambursabilă atrasă din fonduri europene. Diferența dintre cele două sume o reprezintă cofinanțarea beneficiarului, perioada de implementare a acestui proiect fiind estimată a se încheia în 31 mai 2020.Jandarmeria Sibiu primește un milion de euro ca să reabiliteze energetic sediul de pe Poplăcii
Investițiile care se vor realiza prin proiect vizează anveloparea termică a clădirii, utilizarea unor surse alternative de producere a energiei termice, electrice, reabilitarea instalației de iluminat, înlocuirea corpurilor de iluminat și alte măsuri care vor îmbunătăți performanțele energetice ale clădirii pavilionului principal al sediului Inspectoratului de Jandarmi Județean Sibiu. Pe parcursul exploatării construcției, nu au avut loc lucrări de consolidare asupra structurii sau reparații capitale, fiind efectuate doar reparații curente. Clădirea a fost executată în anul 1977, conform unui proiect tip M.I., întocmit în anul 1975.
Realizarea investiției va aduce o serie de beneficii și comunității locale, de la cele de ordin economic prin scăderea consumului de energie primară cu aproximativ 40%, costuri mai mici cu întreținerea și, implicit, resurse financiare pentru alte investiții, prin degrevarea bugetului unității de cheltuielile cu combustibilul utilizat. Beneficiarul estimează, de asemenea, că rezultatele pozitive ale proiectului se vor înregistra și în domeniul sănătății, prin obținerea unei calități mai bune a aerului, precum și prin diminuarea cu cel puțin 50% a emisiilor în atmosferă a gazelor cu efect de seră.

Ultima oră