a murit încă o mare actriță. avea cancer

Actrița Aimee Iacobescu a murit duminică, în jurul orei 21. A fost transportată la spital în stop cardio respirator, iar medicii nu au mai putut-o salva.

“Aimee a murit chiar de Ziua Internaţională a Teatrului. A murit cu o mare suferinţă, chinuită de transformările democratice si de autoritătile din localitatea natală, pentru faptul că nu a putut să-şi recupereze moştenirea. A fost o actriţă extrem de talentată şi de apreciată”, a declarat Alexandru Arşinel.

Aimée Iacobescu, o mare doamnă a teatrului şi filmului românesc
Aimee Iacobescu, una dintre marile doamne ale teatrului şi filmului românesc, decedată la vârsta de 71 de ani, a rămas cel mai mult în memoria cinefililor pentru rolul domniţei Ralu din seria “Haiducilor” regizată de Dinu Cocea.

Născută pe 23 iunie 1946, însă înregistrată la starea civilă abia pe 1 iulie, la Buzău, Aimée Iacobescu a absolvit ca şefă de promoţie Secţia de Actorie a Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică “Ion Luca Caragiale” din Bucureşti în 1968, la clasa profesoarei Beate Fredanov, având ca asistenţi Octavian Cotescu şi Laurenţiu Azimioară.

Aimée Iacobescu, celebră, printre altele, pentru rolul principal din “Zestrea domniţei Ralu” (1971), de Dinu Cocea, cu care a colaborat la mai multe filme, a fost şi una dintre actriţele preferate ale regretatului regizor Sergiu Nicolaescu.

Printre filmele în care a jucat se numără “De-aş fi… Harap Alb” (1965), “Haiducii” (1966), de Dinu Cocea, “Şapte băieţi şi o ştrengăriţă” (1967), de Bernard Borderie, o coproducţie cu Franţa
“Răpirea fecioarelor” (1968), de Dinu Cocea, “Haiducii lui Şaptecai” (1971), de Dinu Cocea, “Săptămâna nebunilor” (1971), de Dinu Cocea, “Cu mâinile curate” (1972), de Sergiu Nicolaescu, “Osînda” (1976), de Sergiu Nicolaescu, “Revanşa”, de Sergiu Nicolaescu, “Ultima noapte de dragoste” (1980), de Sergiu Nicolaescu.

Aimee Iacobescu a debutat pe scenă la vârsta de 16 ani, la Teatrul Naţional Bucureşti, jucând în spectacolele “Alizuna”, de Tina Ionescu Demetrian, şi “Adam şi Eva”, de Aurel Baranga. A mai jucat, printre altele, în “Ulciorul Sfărâmat” (1968), pe scena Teatrului din Craiova, în “Troienele”, de Jean Paul Sartre, “Furtuna”, de Nikolai Alekseevici Ostrovski, “Apus de soare”, de Barbu Ştefănescu Delavrancea, “Richard al III-lea”, de William Shakespeare, “Coana Chiriţa”, de Tudor Muşatescu, “Vlaicu Vodă”, de Alexandru Davila, “Titanic Vals”, de Tudor Muşatescu etc.
În 2004, Aimée Iacobescu a primit Ordinul Meritul Cultural în grad de Comandor, Categoria D – “Arta Spectacolului”, “în semn de apreciere a întregii activităţi şi pentru dăruirea şi talentul interpretativ pus în slujba artei scenice şi a spectacolului”.

Actriţa Aimee Iacobescu a murit duminică, din cauza unui cancer de care suferea de foarte multă vreme. De altfel, în urmă cu doi ani, actriţa declara pentru Ring că, deşi are o pensie, tratamentul pentru boala ei este costisitor, iar din banii de la stat îi rămâne foarte puţin pentru facturi şi mâncare.
Cea mai mare durere a lui Aimée Iacobescu era că, după o carieră de peste 40 de ani pe prima scenă a ţării, indemnizaţia de merit la care avea dreptul prin lege nu îi era acordată de UNITER. “Aştept de aproape trei ani indemnizaţia de merit şi singura mea speranţă e acest venit care mi-ar acoperi mare parte din tratament”, spunea actriţa în 2016. Indemnizaţia de merit se acordă pe viaţă şi constă într-un venit brut neimpozabil de 2.700 de lei.

Sursa www.mediafax.ro

Ultima oră

Comentariul meu