Legea care îi ajută pe cei ce nu mai pot să plătească ratele la mașinile în leasing

Românii care au achiziționat autoturisme în leasing și nu mai au posibilitatea să își achite ratele, nu mai pot fi executați silit așa de simplu. Mai mult dacă predau maşina de bună voie pot chiar să-şi caute singuri cumpărători pentru aceasta.

Cel puţin, asta prevede un proiect de lege care urmează să intre la vot în Senat. Firmele de leasing critică însă iniţiativa. Firmele de leasing vând maşinile recuperate de la rău-platnici, dar aceştia tot rămân datori, anunță stirileprotv.ro. Iniţiatorul proiectului de lege vrea să îi dea şansa fostului utilizator să găsească el însuşi un cumpărător.
”În situaţia în care utilizatorul unui bun achiziţionat în leasing nu plăteşte 3 luni de zile consecutive rata el va fi deposedat de bunul respectiv şi are la dispoziţie 30 de zile să îl valorifice. Din suma obţinută în urma valorificării va trebui să copere suma restantă la societatea de leasing. Dacă din respectiva valorificare nu obţine suma necesară, va trebui din resurse proprii să completeze suma până la concurenţă datoriei către societatea de leasing.”, spune senatorul Daniel Zamfir.
“Domnul senator nu şi-a pus problema că de fapt acel bun este purtător de taxe? Cu cât acel bun rămâne într-o stare incertă cu atât el generează costuri.”, explică Adriana Ahciarliu, consultant.
Proiectul, în formă finală în care a fost aprobat de comisiile Senatului, prevede şi faptul că în cazul consumatorilor, contractele de leasing nu sunt titluri executorii.
“Am stabilit foarte clar că acest titlu executoriu să fie certificat de un judecător, un judecător să stabilească dacă acea creanţă este certa şi atunci, sigur că da, se poate institui oricând titlu executoriu. Acel bun este al societăţii de leasing, utilizatorul doar îl foloseşte.”, mai spune Daniel Zamfir.
”Compania de leasing trebuie să merga în instanţă să obţină titlu executoriu şi această etapă poate dura 3-4 ani. La sfârşitul acestei perioade când recuperezi bunul de fapt acesta nu mai valorează aproape nimic.”, spune Melania Hancila, director executiv ALB. Proiectul de lege va intra în plenul Senatului după care va fi transmis Camerei Deputaţilor.

Ultima oră

Comentariul meu

Publică