Și totuși România trece la ora de vară. Când dăm ceasul înainte

Chiar dacă există o inițiativă parlamentară prin care se propune renunțarea la ora de vară, totuși România va face acest lucru și în acest an. Practic în noaptea de 24 spre 25 martie dăm ceasurile cu o oră înainte.

România trece în noaptea de sâmbătă spre duminică, peste o săptămână, la ora oficială de vară. Astfel în noaptea de 24 martie spre 25 martie, ceasurile se vor da cu o oră înainte, iar ora 3:00 va deveni ora 4:00, anunță Digi 24. Duminică, 26 martie, va fi cea mai scurtă zi din anul 2018, având practic 23 de ore.
În perioada orei de vară, diferenţa dintre ora oficială a României şi Timpul Universal (GMT) va fi de trei ore, până pe 28 octombrie, când vom reveni la ora de iarnă.
Prin introducerea orei de vară s-a urmărit să se beneficieze cât mai mult de lumina naturală a Soarelui și de reducerea folosirii luminii artificiale.
În România, ora de vară este corelată cu orarul de vară practicat în statele Uniunii Europene. Ora oficială de vară, ora Europei Orientale la care a trecut țara noastră în noaptea de sâmbătă spre duminică, a fost introdusă în România pentru prima dată în 1932, potrivit Agerpres.
Până în 1939, a funcționat în fiecare an, între prima duminică din aprilie, ora 00.00, și prima duminică din octombrie, ora 01.00 (ore locale). Din 1943, practica trecerii la ora de vară a fost suspendată.
În 1979, România a semnat Convenția fusurilor orare, iar, în 1997, prin ordonanță guvernamentală, orarul de vară a fost corelat cu cel practicat în țările UE
Trecerea la ora de vară ne poate afecta, dar nu pe termen lung, în cazul tinerilor şi oamenilor sănătoşi. În schimb, persoanele care suferă de anxietate si depresie, precum şi vârstnicii ar putea simţi un disconfort crescut ca urmare a acestei modificări.

Ultima oră