Noua taxă auto - Până la 3.000 de euro per mașină și impozit progresiv din 2021

Guvernul lucrează de zor la o nouă taxă de înmatriculare auto. Executivul vrea ca taxa auto să fie plătită la prima înmatriculare și poate ajunge și la 3.000 de euro. Din 2021 ar urma să fie înlocuită cu impozitul progresiv.

TVR a intrat in posesia unor informatii neoficiale despre noua taxa auto la care autoritatile lucreaza de ceva timp. Timbrul de mediu a fost eliminat anul trecut pe 1 februarie iar inmatricularile masinilor second-hand au explodat.
In loc sa gaseasca o modalitate legala si „umana” de a-i taxa pe cei care isi achizitioneaza masini second-hand, autoritatile au scos de tot timbrul de mediu la inceputul anului trecut. Asa cum era de asteptat, inmatricularile masinilor la mana a doua au explodat in lunile urmatoare si varsta medie a parcului auto national a crescut.
Puse in fata faptului implinit, autoritatile s-au vazut nevoite sa caute alte solutii iar in toamna lui 2017 au anuntat ca lucreaza la introducerea unei noi forme de taxa auto. Pana in prezent, informatiile concrete despre aceasta lipsesc cu desavarsire, insa TVR, citat de 4tuning.ro, sustine ca a intrat in posesia unor informatii neoficiale.
Potrivit acestora, noua taxa auto ar urma sa fie platita la prima inmatriculare a unui vehicul, sa aiba o valoare cuprinsa intre 50 si 3000 de euro si desigur, sa fie determinata in functie de norma de poluare a motorului si de emisiile de dioxid de carbon. In plus, aceasta ar urma sa fie aplicata cel mai devreme la inceputul verii.
Sursele postului public de televiziune mai sustin ca noua taxa auto va avea viata scurta, si anume 3 ani. Dupa aceasta perioada, taxa ar urma sa fie inlocuita de un impozit progresiv care sa fie platit de toti proprietarii de masini, in functie de norma de poluare a motorului.
In contextul in care romanii continua sa cumpere masini second-hand vechi, o astfel de taxa auto (legala si bine gandita) ar fi numai buna. Iti aducem aminte ca anul trecut, au fost inmatriculate 519.000 de masini la mana a doua, cu 75% mai multe decat in 2016. Acum, cifrele sunt mult mai mari si continua sa creasca.

Ultima oră