foto ”luminile nordului”- o expoziție de fotografie ce aduce laponia la sibiu

Norvegia și Finlanda vin mai aproape de sibieni, printr-o expoziție de fotografie inedită. ”Luminile Nordului” cuprinde 70 de fotografii realizate de Tiberiu Tioc la începutul anului, în Țările Nordice, în timpul nopții polare. Vernisajul va avea loc sâmbătă, 17 martie, de la ora 17, la Casa Artelor din Piața Mică, nr. 21. Expoziția va putea fi vizitată până în data de 29 martie intre orele 09.00 – 17.00, cu exceptia zilei de luni.

foto ”luminile nordului”- o expoziție de fotografie ce aduce laponia la sibiu

Tiberiu Tioc este un biolog pasionat de tot ce înseamnă natura si diversitatea ecosistemelor. Este cel mai puternic promotor al Deltei Dunării, dar nici zona Laponiei nu îi este străină.

CITEȘTE AICI DESPRE EXCURSIILE ORGANIZATE DE TIBERIU ÎN DELTA DUNĂRII

În luna ianuarie a petrecut, din nou, câteva săptămâni în Insula Senja din Norvegia și în nordul Finlandei, la 400 de kilometri nord de Cercul Polar, în timpul perioadei denumită ”noaptea polară”, când pentru aproape două luni soarele nu apare deloc. Atunci se formează fenomenul ”Aurora Boreală”. Exploziile si furtuniile solare care intra in coliziune cu atomii din atmosferă, la temepraturi foarte scăzute, se transformă în culori de o frumusețe rară, lumini care sunt în permanentă mișcare. Culoarea și nuanța variază de la violet, la galben, la roșu, la verde.

foto ”luminile nordului”- o expoziție de fotografie ce aduce laponia la sibiu

Cele 70 de fotografii expuse la Casa Artelor sunt dintre cele mai bune din cele aproape 5.000 cu care s-a întors Tiberiu și redau fidel luminile nordului.

”Experiența pe care am trăit-o este una extrem de puternică. Luminile acelea care se mișcă în ritm de vals, culorile aproape ireale, totul este unic și irepetabil. Văzându-le, te încearcă sentimente greu de descris, dar care tind către bucurie, beatitudine, recunștință într-un final…Așa mi-am dorit să fie și aceste fotografii pe care le aduc în expoziție, să pot împărtăși din experiența mea.
Majoritatea sunt peisaje, pentru că în zona Laponiei există doar două șosele și 9.000 de locuitori, ceea ce este extrem de puțin, așa că locuitori nu am prea întâlnit. Experiența a fost dificilă, mai ales că temperaturile nu au crescut mai mult de -31 de grade. De aceea mă bucur că pot aduce în fața celor care vor vizita expoziția o parte din ce am trăit eu acolo. Mi-a fost foarte greu să selectez 70 de fotografii din cele peste 5.000 pe care le-am făcut, dar sper eu că am reușit să le expun dintre cele mai bune”, spune Tiberiu Tioc.

foto ”luminile nordului”- o expoziție de fotografie ce aduce laponia la sibiu

Expoziția este cu siguranță o experiență în sine, cu atât mai mult cu cât are și scop caritabil. Fotografiile sunt scoase la vânzare, iar banii obținuți vor fi direcționați către cauze umanitare și proiecte care implică copii.

Ultima oră

Comentariul meu