Pare greu de crezut dar acest scenariu este cât se poate de real. FC Hermannstadt este în pericol să piardă toată finanțarea de la primărie prin legea sportului, dacă reușește performanța să câștige Cupa României. Vă explicăm în cele ce urmează de ce.
Sibiul râde cu un ochi și plânge cu celălalt după tragerea la sorți din Cupa României. Echipa lui Alex Pelici are șanse mari să ajungă în premieră în finala acestei competiții, după ce a picat să joace cu Gaz Metan Mediaș. FC Hermannstadt se află în postura ingrată de a lua în calcul la modul cel mai serios să nu câștige această competiție. Asta pentru că dacă ar ajunge într-o astfel de postură, ar fi în pericol real să piardă toată finanțarea pe care primăria Sibiu a decis să o dea echipei în acest an.
Pierd 12 milioane lei dacă ajung în Cupele Europene
De la apariţia OUG 38/2017, mai multe instituţii ale administrației publice au cerut avizul Consiliului Concurenţei pentru a afla dacă pot finanţa, în condiţii legale, diverse cluburi. Primăria Timişoara este singura care a făcut acest demers pentru un club profesionist, de Liga 1, pentru Poli Timişoara, dar a primit aviz negativ. A urmat primăria Sibiu care a cerut acordul Consiliului Concurenței pentru CSU Sibiu și FC Hermannstadt. A primit aviz favorabil doar pentru echipa de fotbal, dar și această finanțare este în pericol.
Dacă echipa sibiană câștigă Cupa României se califică automat și în Cupele Europene, situație în care FC Hermannstadt devine incompatibilă și neeligibilă pentru finanțare prin legea sportului.
Într-o astfel de situație gruparea sibiană de fotbal pierde cele 12 milioane lei promise de Primăria Sibiu ca finanțare prin legea sportului.
Legea e ’’ciumă’’ pentru sportul profesionist
Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei, a explicat în urmă cu ceva timp de ce acest OUG 38 nu permite finanțare pentru echipele care au jucători extracomunitari sau care participă în Cupele Europene. ’’ Este simplu. Pe legislaţia europeană, ajutorul de stat e interzis, cu unele mici excepții. Iar ajutor de stat este considerat dacă se intră, cumulativ, sub incidenţa a patru reguli: banii să vină direct de la stat, să favorizeze o anumită întreprindere sau activitate economică, să denatureze sau să ameninţe denaturarea concurenţei şi să afecteze schimburile comerciale dintre statele membre. (…)Echipele care fac transferuri internaţionale, care joacă în cupele europene, intră sub această incidenţă. E adevărat că se poate analiza, de la caz la caz. (..)Ordonanţa ajută să beneficieze de finanţare sportul de masă, amator, cluburile de copii, de juniori’’, a spus acesta conform gsp.ro.