Klaus Iohannis a discutat cu președintele Serbiei, Aleksandar Vucic, despre românii din Serbia în general, dar despre unul în particular: Sebastian Ghiță. Klaus Iohannis a declarat că așteaptă un răspuns din partea ministrului justiției din Serbia despre situația lui Ghiță.
„Nu am discutat, dar pe urmă am aflat că vreți să mă întrebați așa ceva și l-am întrebat pe domnul președinte, care mi-a spus că nu știe, dar cu siguranță lucrurile sunt pe făgașul normal, instanțele deliberează și se va da un verdict în această chestiune. Mai mult nu a putut să-mi spună. Nici nu cred că este treaba președinților, personal, să se ocupe de cei care fug de justiția românească”, a declarat Klaus Iohannis.
„Eu nu am prea multe date în acest sens, dar organele juridice se ocupă de această chestiune. Când domnul președinte mi-a pus această întrebare, am transmis-o mai departe ministrului justiției și vom primi în cursul acestei zile răspuns la întrebarea dumneavoastră”, a adăugat președintele Serbiei.
Sebastian Ghiță a fugit din țară în decembrie 2016, de cinci dosare de corupție. În cazul a trei dintre ele, pe numele lui au fost emise trei mandate de arestare în lipsă – unul în dosarul privind vizita în România a fostului premier britanic Tony Blair, în care este urmărit penal şi fostul prim-ministru Victor Ponta, altul în dosarul de corupţie în care fostul deputat este urmărit penal pentru trafic de influenţă, spălare de bani şi constituire de grup infracţional organizat, iar cel de-al treilea în dosarul în care este judecat pentru fapte de corupţie, alături de foşti şefi de Parchet şi Poliţie din Prahova.
El a dispărut în decembrie 2016 de sub nasul poliţiştilor de la Operaţiuni Speciale care îl filau într-o anchetă a DNA. Când a fost reținut, în noaptea de 13 spre 14 aprilie 2017, la Belgrad, fostul deputar era însoţit de fratele său, Alexandru Ghiţă, şi le-a prezentat poliţiştilor acte de identitate false – un paşaport şi un permis auto de Slovenia.
Ras în cap şi cu barbă, Ghiţă, le-ar fi spus poliţiştilor, în limba engleză, că este un student din Slovenia. Chiar şi cu acest indiciu, al unui sloven care habar nu are limba sârbă, ar fi fost suficient pentru poliţiştii sârbi să intre instant în alertă, însă conform Poliţiei Române, prinderea lui Ghiţă nu a fost întâmplătoare, ci a fost rezultatul colaborării autorităţilor române cu nu mai puţin de 10 ţări prin care Ghiţă ar fi trecut sau ar fi avut legături, de când a fugit din România.
El fost eliberat în 26 mai 2017 pe cauţiune, în baza unei decizii a Curţii Supreme din Serbia, după depunerea unei cauţiuni de 200.000 de euro. Lui Ghiţă i-a fost reţinut paşaportul şi i s-a interzis să părăsească Belgradul.
În prezent, între cele două țări are loc un proces greu de extrădare, pentru că mai întâi trebuie să îşi urmeze cursul ancheta privind infracţiunea de folosire a actelor false.
Deşi România nu are un tratat direct de extrădare cu Serbia, Ministerul Justiţiei a explicat că procedura funcţionează în baza Convenţiei Europene privind extrădarea, la care ambele state sunt semnatare.
Sursa www.digi24.ro