Construcția noului spital de pe Calea Șurii Mici a iscat numeroase controverse la nivel local. Locația a fost cea mult discutată, iar unele dintre motivele invocate de contestatari a fost apropierea ei de Aeroportul Sibiu și de groapa de gunoi. Consiliul Județean a comandat un studiu de mediu, iar rezultatele acestuia dau undă verde noului Spital.
Studiul, realizat de specialiști din Cluj, a arătat că nu există niciun pericol pentru pacienții care vor veni la noul Spital.
”Studiul a arătat că nu au fost detectați poluanți în aer sau sol care să prezinte vreun semnal de alarmă. Valorile din aer sunt atât de mici încât se află sub pragul de detecție. A fost detectat praf, dar și acesta sub valorile maxim admise. Poluarea solului cu metale grele nu se confirmă, și aici valorile înregistrate sunt cu mult sub nivelul admis. Poluarea fonică ce ar putea veni dinspre autostradă și dinspre Aeroport, a fost măsurată de Agenția de Protecție a Mediului Sibiu și sunt mult mai mici decât în actuala locație a spitalului de pe bulevardul Coposu. În ceea ce privește groapa de gunoi, aceasta se află la o distanță de peste 4 kilometri față de locația noului spital, asta în condițiile în care legea prevede o distanță de puțin peste un kilometru”, a prezentat pe scurt rezultatele studiului, Daniela Cîmpean, președintele Consiliului Județean Sibiu.
Daniela cîmpean a întărit încă o dată ideea că amplasarea noului spital pe Calea Șurii Mici este cea mai bună alegere, pentru că aici accesul este ușor de pe autostradă, dar și prin noile străzi ce vor fi amenajate dinspre Șoseaua alba Iulia și Cartierul Tineretului.
Până însă la începerea lucrărilor mai sunt mulți pași de urmat. ”În paralel am demarat achiziția pentru caietele de sarcini pentru studiile ce trebuie făcute. Noi am calculat ca în acest an va fi finalizat studiul de prefezabilitate și cel medical, iar până la finalul anului următor studiul de fezabilitate și proiectul tehnic. La începutul lui 2020 vom face licitația pentru execuție, și sperăm să nu fie contestații interminabile, astfel ca tot în 2020 să înceapă construcția. Am început deja și procedurile pentru finanțare și pregătim și celelalte documentații necesare”, a spus Daniela Cîmpean.
Noua locație a spitalului se întinde pe 20 de hectare, ceea ce va permite și construirea unei parcări încăpătoare. Nu s-a făcut o estimare a costurilor, însă cu siguranță acestea vor depăși 100 de milioane de euro pentru construcție și dotările noului Spital Județean de la Sibiu.