USR Sibiu strânge semnături pentru salvarea Reședinței de vară a Mitropoliților Ardealului

USR Sibiu solicită Ministrului Culturii George Ivașcu semnarea ordinului de clasare pentru fosta reședință de vară mitropolitană cu grădină în forma propusă de Comisia Națională a Monumentelor Istorice ( Ansamblu de categorie A care cuprinde ambele parcele ale grădinii) și publicarea lui în Monitorul Oficial al României. În acest sens și pentru a salva clădirea s-a inițiat strângerea de semnături.

Valoarea arhitecturală a Reședinței Mitropoliților, care are o însemnătate istorică și culturală deosebită pentru Sibiu, situată pe strada Transilvaniei, nr. 38, este ignorată de mulți ani de proprietar, de reprezentanți ai Ministerului Culturii, dar și de autoritățile municipale, care au administrat deficitar ansamblul deținut mai multe decenii, în perioada regimului comunist.
„Inițiem strângerea de semnături pentru salvarea Reședinței Mitropolitane de vară deoarece dorim să atragem atenția reprezentanților Ministerului Culturii și Mitropoliei, și nu în ultimul rând autorităților locale asupra stadiului de degradare avansată în care se află clădirea. Noi, sibienii, suntem interesați de soarta acestui monument, socotind distrugerea lui ca pe o pierdere incalculabilă pentru identitatea orașului. Nu putem să continuăm să asistăm muți la spectacolul dezolant al ruinării uneia dintre clădirile care au făcut mândria sibienilor de altă dată. Această inițiativă civică are scopul de a restitui clădirii, în cel mai scurt timp, noblețea și solemnitatea de odinioară”, a declarat Cătălin Mureșan, coordonatorul inițiativei USR Sibiu.USR Sibiu strânge semnături pentru salvarea Reședinței de vară a Mitropoliților Ardealului
Importanța intrării acestei clădirii în rândul monumentelor istorice de clasă A a fost recunoscută și de reprezentanții Direcției pentru Cultură Sibiu, care au inițiat, în anul 2010, procedurile necesare pentru clasarea acestui monument. Clădirea întrunește toate cerințele necesare acestui demers, prin urmare a primit și toate avizele necesare de către comisiile de specialitate. Ultima etapă pentru finalizarea acestui demers este semnarea ordinului de clasare și publicarea lui în Monitorul Oficial.
Clădirea încă are un viitor incert, aflată la intersecția Bulevardului Victoriei cu strada Transilvaniei a fost ridicată în anul 1900 pe un teren achiziționat pe vremea Mitropolitului Andrei Șaguna.
’’Invităm toți sibienii, care doresc să susțină acest demers și să semneze pentru salvarea acestei clădiri, să vină la sediul USR Sibiu de pe Bulevardul Victoriei, nr. 14, în următorul interval: luni-miercuri: 09:00-14:00, joi: 09:00-18:00, vineri: 09:00 – 12:00’’, se arată într-un comunicat al USR Sibiu.

Ultima oră