aviz favorabil de la ministerul culturii pentru amplasarea unui bust cu avram iancu în parcul astra

Valentin Delcă, directorul Direcţiei Judeţene pentru Cultură Sibiu (DJC) a avut, la sfârşitul săptămânii trecute, o întrevedere cu Ministrul Culturii, George Ivaşcu, pe tema amplasării primului bust al lui Avram Iancu în Sibiu, în Parcul Astra. Ministrul a promis că se va da aviz favorabil pentru aceast lucru. La întrunire a participat și Ciprian Ștefan, director la CNM Astra, alături de Ministrul Turismului, sibianul Bogdan Trif.

Bustul lui Avram Iancu va fi amplasat în Parcul Astra, în faţa Corpului A al Bibliotecii Judeţene „Astra”. „Avizul pentru amplasare bustului a fost dat de DJC Sibiu. Cu ocazia întrevederii pe care am avut-o cu domnul ministru am înaintat Comisiei de For Public şi Componente Artistice din cadrul Ministerului Culturii dosarul pentru acordul în ceea ce priveşte valoarea artistică a statuii. Bustul lui Avram Iancu este o lucrare în bronz, care îi aparţine sculptorului Radu Aftenie, cel care a realizat şi statuia lui Gheorghe Lazăr din Piaţa Mare. De fapt, amplasarea acestei statui este un demers reluat, după ce, în 2014 s-a mai încercat amplasarea monumentului în Parcul Astra, însă fără succes. Acum, domnul ministru şi-a exprimat dorinţa de a veni la Sibiu şi de a participa la dezvelirea bustului”, a declarat Valentin Delcă, directorul Direcţiei Judeţeană pentru Cultură Sibiu. La întâlnire a participat și Ministrul Turismului. Bogdan Trif a facilitat această întrevedere. „Viaţa şi destinul marelui Avram Iancu sunt legate de trei oraşe: Cluj, Târgu Mureş şi Sibiu. Dintre cele trei oraşe, Sibiul este singurul oraş care nu are o statuie care să îl reprezinte, deşi Avram Iancu a locuit vremelnic aici: pe strada care acum îi poartă numele, la nr. 27, pe actuala stradă a Mitropoliei, la nr. 7 şi în casa avocatului Ilie Măcelariu, care acum nu mai există. Amplasarea unui bust al lui Avram Iancu, luptător pentru Reîntregirea neamului nostru, în oraşul de pe malurile Cibinului, acum, în anul în care celebrăm Centenarul Marii Uniri, este o datorie morală pe care trebuie să o onorăm”, a declarat Bogdan Trif.aviz favorabil de la ministerul culturii pentru amplasarea unui bust cu avram iancu în parcul astra

Va fi amplasat în Parcul Astra
Avram Iancu va fi reprezentat în Parcul Astra din Sibiu, completând seria unora dintre cele mai importante personalităţi româneşti grupate în jurul Asociaţiunii ASTRA: Gheorghe Bariţiu, Badea Cârţan, Timotei Cipariu, Octavian Goga, Gheorghe Lazăr, Andrei Mureşanu, Andrei Şaguna, Ioan Slavici şi Emanuil Gojdu. De numele lui sunt strâns legate trei orașe importante din Transilvania: Cluj, unde între 1841-1846 a urmat cursurile liceale și cursul superior de drept, Târgu Mureș, unde între 1846 – martie 1848 și-a făcut practica de avocat și Sibiul.
La Sibiu a venit pentru prima dată după absolvirea studiilor de drept, încercând să devină angajat la Tezaurariatul din oraș. Dar un astfel de post era rezervat doar grofilor maghiari și patricienilor sași, nu unui fiu de plebeu român. Așa că, după câteva săptămâni, a plecat la Tg. Mureș pentru a-și face practica de avocat, profesiune accesibilă pentru intelectualii români. La Sibiu a venit, însă, în plină revoluție, când Iancu era în culmea gloriei. A fost de mai multe ori, între 1848 şi 1849, pentru a participa la lucrările Comitetului Permanent, pentru a informa despre mersul luptelor în Munții Apuseni, pentru a afla știrile politice de interes general pentru români, sau pentru a cere armament și provizii comandantului militar general austriac, românii fiind cei care au salvat stăpânirea imperialilor habsburgi în provinciile răsăritene ale monarhiei.

Ultima oră

Comentariul meu