poliția după accidentele de vineri: ’’tragediile puteau fi evitate... cu mai multă atenție și prudentă’’
foto Arhivă

IPJ Sibiu trage un semnal public de alarmă după ce în mai puțin de 24 de ore au avut loc patru accidente grave, în unul din ele pierzându-și viața un cunoscut chirurg sibian.

În ultimele 24 de ore, pe raza județului Sibiu s-au produs patru accidente rutiere soldate cu decesul unei persoane, rănirea gravă a uneia și rănirea ușoară a altor trei persoane, dintre care doi copii. Tragediile puteau fi evitate, spun cei de la IPJ Sibiu.
Ziua de vineri a debutat în zori cu un accident rutier grav produs pe fondul neacordării de prioritate unui pieton angajat regulamentar în traversarea părții carosabile. O traversare neregulamentară a făcut ca, puține ore mai târziu, un vârstnic să fie accidentat de un autoturism, iar alți doi copii, la orele amiezii, să fie acroșați de o mașină după ce au traversat în fugă pe lângă trecerea de pietoni. (FOTO ȘI DETALII AICI)
CITEȘTE ȘI: FOTO – Accidentul de pe Semaforului. Șoferul se apără: Cei doi copii nu erau pe trecere
Cel mai grav accident s-a produs în cursul nopții de 17 februarie, în jurul orei 03,30, în municipiul Sibiu, pe Calea Dumbrăvii, unde, pe fondul vitezei neadaptate, un sibian în vârstă de 37 de ani, în timp ce conducea spre centrul orașului, a pierdut controlul asupra direcției de deplasare și a intrat în coliziune cu un stâlp din partea dreaptă a sensului său de mers. Impactul violent a dus la decesul pe loc al conducătorului auto. (FOTO și DETALII AICI)
CITEȘTE ȘI: FOTO – Mașină în stâlp în față la Hilton. Șoferul a murit pe loc
”Nu ar fi fost nevoie decât de ceva mai multă prudență și atenție pentru ca toate aceste accidente rutiere să nu se producă. Ele, însă, vin să confirme încă o dată clasamentul sumbru al principalelor cauze generatoare de accidente rutiere cu consecințe deosebit de grave: viteza excesivă sau neadaptată, neacordarea de prioritate și indisciplina pietonilor”, spun cei de la IPJ Sibiu într-un comunicat de presă remis către Ora de Sibiu.
CITEȘTE ȘI: Accidentul mortal de la Hilton – Șoferul era medic la Județean și avea 220 km/h
Recomandări importante
Acesta este contextul în care revenim cu recomandările elementare privind siguranța în trafic.
’’Pietonilor le recomandăm să manifeste prudență maximă când intenționează să traverseze drumul, îndeosebi în zonele lipsite de iluminat public. În lipsa iluminatului public asociată cu trafic redus de autovehicule, este foarte dificil pentru conducătorii auto să observe la timp pietonii care traversează, indiferent de viteza cu care circulă. Chiar dacă în cazul producerii unui accident rutier, responsabilitatea legală revine șoferului, să ținem cont că responsabilitatea morală revine în mare parte pietonului. Trecerea de pietoni nu este scut de protecție, iar gandul că am traversat regulamentar nu ajută prea mult în cazul imobilizării pe un pat de spital sau mai rău. Nu vă angajați în traversare prin fața sau prin spatele autovehiculelor destinate transportului public de persoane.
Aveți în vedere că, în condiții de ninsoare, de carosabil alunecos, umed sau acoperit cu gheață, zăpadă sau mâzgă, distanța de frânare a autovehiculelor crește considerabil și, direct proporțional, crește și riscul accidentării.
Totodată, în condiții de iarnă, condusul autovehiculelor devine mai obositor astfel încât reacțiile șoferilor sunt mai lente și mai imprevizibile.
Stimați părinți, periodic purtați un dialog cu copiii explicându-le modul în care trebuie să se comporte în calitate de pietoni. Instruiți-i să traverseze doar pe trecerea de pietoni, nu în fugă și numai după ce mașinile au oprit pentru a le acorda prioritate din ambele sensuri și pe toate benzile de pe sens’’, mai spun cei de la IPJ Sibiu.
Așadar, stimați pietoni, asumați-vă pe deplin responsabilitatea siguranței dumneavoastre în trafic!

Ultima oră

Comentariul meu