guvernul vrea să impoziteze biserica ortodoxă română. discuții cu patriarhul româniei

Executivul aflat la guvernare în acest moment dorește să aplice o impozitare a bisericii. Ministrul de Finanțe, Eugen Teodorovici, va avea o discuție în acest sens cu reprezentanții cultelor.

Ministrul de Finanţe, Eugen Teodorovici, spune că nu şi-a schimbat punctul de vedere exprimat anul trecut, privind impozitarea Bisericii, şi vrea să discute informal cu Patriarhul pe aceată temă, anunță News. ”Nu mi-am schimbat punctul de vedere, dar nu vorbesc despre o impozitare a Bisericii, doar a sublinia mult mai bine şi mai clar rolul pe care Biserica îl are în societate vizavi de problemele cu caracter social. Acele sume care teoretic statul ar trebui să le ia, rămân la Biserică, nu le ia statul deloc. Iar Biserica foloseşte acei bani în activităţi cu caracter social: copii cu probleme, persoane cu dizabilităţi, oameni în vârstă. Discutăm împreună, care sunt acele acrivităţi pe care statul ar putea să … (le impoziteze n.r.), dar suma respectivă nu o ia statul, ci rămâne la nivelul bisericii”, a declarat Teodorovici, la Antena 3.
El consideră că Biserica a dovedit că gestionează mult mai bine astfel de probleme.
”Statul a dovedit că este corigent la acest capitol, de a avea grijă de problemele sociale. Biserica a făcut asta foarte bine în ultimii ani. Iar astfel de acţiuni opresc acel curent negativ împotriva Bisericii”, a declarat ministrul.
El a explicat că este vorba despre o evidenţiere a unor sume de bani care să fie cu destinaţie clară către zona socială şi a spus că va avea o discuţie informală pe acest subiect cu patriarhul.
În iunie 2017, Eugen Teodorovici susţinea impozitarea bisericii şi le cerea reprezentanţilor acesteia să ajungă în secolul XXI.
„Biserica trebuie să înţeleagă şi să aleagă. Trăim în secolul XXI. Este nevoie de bani, de foarte mulţi bani. Sunt subiecte pe care biserica probabil nu le îndrăgeşte, dar trebuie să găsim un compromis. E o discuţie pe care am început-o în 2015 cu Patriarhul, nu într-un mod direct, dar am lăsat să se înţeleagă că undeva, cândva, într-un viitor foarte apropiat trebuie să discutăm despre acest subiect. Putem să găsim o formulă pe care şi Biserica să o accepte, şi populaţia să o primească foarte bine şi anume: trebuie să vedem care sunt acele activităţi cu caracter economic care pot fi impozitate”, declara Teodorovici anul trecut.
La acel moment, Biserica Ortodoxă Română a transmis că plăteşte impozite pe terenurile şi clădirile aflate în folosinţă, pe salarii şi pe toate activităţile economice desfăşurate în cadrul entităţilor economice care funcţionează în interiorul său.
„Din punct de vedere fiscal, cultele religioase din România sunt tratate ca organizaţii de drept privat şi utilitate publică, fiind asimilate ca regim fiscal cu ong-urile, fundaţiile, asociaţiile sau alte organizaţii nonprofit. Biserica Ortodoxă Română plăteşte impozite pe terenurile şi clădirile aflate în folosinţă, pe salarii şi pe toate activităţile economice desfăşurate în cadrul entităţilor economice care funcţionează în interiorul său”, explica Patriarhia.
Potrivit Patriarhiei, cultele religioase nu plătesc TVA şi sunt scutite doar de impozitul pe venitul provenit din activităţile specifice cultului (vânzarea obiectelor de cult produse în interiorul instituţiei), venit care este în mod riguros reinvestit în întreţinerea locaşurilor de cult şi în activităţi cu caracter social-filantropic.

guvernul vrea să impoziteze biserica ortodoxă română. discuții cu patriarhul româniei

Ultima oră

Comentariul meu

Publică