Producătorii agricoli au venit azi la Sibiu la invitația echipei Programului Sibiu Regiune Gastronomică Europeana 2019 pentru a afla detaliile acestui program și pentru a înțelege care este rolul lor in cadrul acestuia.
Cei peste 40 de producători participanți au fost interesați de locul lor în cadrul programului și au discutat deschis problemele pe care le întâmpină.
”Întregul Program are ca pilon principal, producția locală. Dumneavoastră, cei implicați în fenomen, trebuie să înțelegeți că Sibiu Regiune Gastronomică Europeană este ocazia perfectă pentru diversificarea producție sau pentru adăugarea unei verigi noi in lanțul de activități, pentru o mai bună valorificare a produselor prin activități cu valoare adăugată sau printr-o distribuție mai eficientă către restaurante” a transmis coordonatorul programului, în cadrul întâlnirii.
În partea a doua a discuției au fost prezentate condițiile și modul în care Punctele Gastronomice Locale pot funcționa, acestea reprezentând o bună șansă de valorificare a produselor primare și de prezentare nealterată a identității gastronomice locale.
Prezența Punctelor gastronomice locale poate asigura o bună valorificare a produselor primare locale. Aceste sunt unități de tip familial care funcționează pe bază de înregistrare sanitar-veterinară, în care se servesc maxim 4 feluri de mâncare (2 fel întâi 2 fel principal) care pot funcționa în gospodăriile clasice din zona rurală cu respectarea condițiilor de igienă bine cunoscute acestora.
Aceste mini-restaurante sunt o șansă pentru diversificare mai ales în zona obiectivelor turistice din zona rurală.
Producătorii din județul Sibiu au fost încurajați să se implice în proiect, să culeagă și să transmită, rețete, povești gastronomice interesante care mai apoi să fie adăugate într-o colecție care să sprijine eforturile de consolidare a identității gastronomice locale și să asigure promovarea întregii regiuni ca punct de atracție gastronomică.
Din prezentările arătate și din discuțiile care s-au purtat, cei care au participat la această întâlnire au considerat oportun demersul de constituire a unui grup de lucru în cadrul proiectului, de sprijin din partea proiectului pentru depășirea obstacolelor birocratice, dar mai ales de menținerea contactului printr-o comunicare frecventă.
Având în vedere distanța mare până la Sibiu, pentru producătorii din zona de nord (din jurul mun. Mediaș) în perioada următoare, se vor organiza întâlniri separate.
Titlul Sibiu Regiune Gastronomică Europeana 2019 a fost obținut în anul 2016 de către consorțiul format de Primăria Sibiu, Consiliul Județean Sibiu, Primăria Mediaș, Camera de Comerț Industrie și Agricultură și Asociația Județeană de Turism Sibiu.