primarul care e ”live pe facebook” - norbert pleiner vorbește în direct cu locuitorii

În vremurile străvechi conducătorii urbei ieșeau duminica, după slujba de la Biserică, în centrul localității și dădeau darea de seamă. Le spuneau oamenilor ce au făcut pentru localitatea lor și ce urmează să se înfăptuiască. Cam pe același model, dar adaptat anilor de plin modernism pe care îi trăim, se întâmplă și în localitatea Târnava. Primarul de aici, Norbert Pleiner, face în fiecare săptămână un live pe Facebook în care le povestește oamenilor despre administrația locală și le răspunde la întrebări.

”Bună seara, suntem în direct pe Facebook”
Așa își începe primarul din Târnava fiecare intervenție de vineri seara. Din septembrie anul trecut, fără excepție, în ultima zi lucrătoare a săptămânii, de la ora 19, pe pagina de Facebook a primarului Norbert Pleiner se aude acest salut. ”De anul trecut am început să fac live-urile. Ideea mi-a venit după ce am auzit că un primar din Cluj intră și el pe Facebook și vorbește cu cetățenii. Așa că am spus că și eu pot să fac așa ceva. Cred că acest fel de comunicare e cel mai bun. Nu toată lumea are timp să vină la primărie să întrebe câte ceva. Așa e mai simplu de transmis informația și tot ce e legat de administrația locală și de interes pentru cetățeni”, spune primarul.

Darea de seamă
Live-urile primarului din Târnava sunt împărțite în două secțiuni. ”În prima parte le spun oamenilor ce s-a realizat în săptămâna care s-a încheiat, ce lucrări s-au făcut, care e stadiul proiectelor în derulare și ce urmează să facem săptămâna următoare, ce lucrări se mai fac. Apoi, în a doua jumătate din discuție oamenii îmi adresează întrebări, iar eu le răspund”, spune primarul. Locuitorii din Târnava sunt interesați de starea drumurilor din localitate, de ce nu mai există un oficiu poștal, cum se va desfășura transportul în comun până la Mediaș după ce a expirat contractul cu firma de până acum, dacă tinerii căsătoriți sunt ajutați în vreun fel sau cine va lua locul fostului preot.
primarul care e ”live pe facebook” - norbert pleiner vorbește în direct cu locuitoriiLa toate întrebările Primarul le răspunde răbdător și calm, chiar dacă depășește ora alocată live-urilor. ”În general discuțiile durează cam o oră,dar dacă sunt întrebări am stat și o oră jumătate, ca să răspund tuturor. Și țin și cont de ce îmi spun oamenii. La început vorbeam foarte repede si mi s-a spus că nu se înțelege ce spuneam. Așa că acum vorbesc mai rar…”, spune Norbert Pleiner.

Record de vizualizări
Dacă la primele live-uri primarul nu a avut prea mulți interlocutori, numărul acestora a crescut în timp. ”De la început tot mai mulți oameni intră pentru live-uri. Și nu doar cei care locuiesc aici, ci și tinerii plecați la muncă în străinătate. Vor să știe cum evoluează lucrurile aici pentru că mulți dintre ei se gândesc să se întoarcă după ce adună ceva bani”, povestește primarul.
În medie live-urile primarului din Târnava sunt urmărite de 800 de oameni, dar recordul a fost de 1800, la începutul anului, atunci când s-a vorbit despre bugetul pe 2018 și investițiile care se vor face.
Primarul intră live pe pagina sa de Facebook, iar apoi înregistrarea poate fi urmărită și pe pagina primăriei Târnava. Norbert Pleiner are 41 de ani și este la al doilea mandat de primar al Târnavei, din partea PSD. Vedeți mai jos ultima transmisiune live făcută de primar.

Ultima oră

Comentariul meu