Taxă nouă - Vom plăti 2 lei pentru ambalajul produselor

Se pare că ”ne paște” o nouă taxă. Atunci când vom merge la cumpărături , pe lângă prețul produsului vom plăti 2 lei pentru ambalajul acestuia. Această nouă taxă se află în acest moment în dezbatere. Tot acum se discută formula prin care acești bani vor fi recuperați, și a nume, dacă ambalajul va fi dus înapoi la magazin.

În ideea că vom duce la reciclare ambalajele produselor pe care le cumpărăm, va trebui să achităm, pe lângă prețul produsului, și o garanție pe ambalaj în valoare de 2 lei, bani pe care îi vom primi înapoi când reciclăm ambalajul. Chestiunea e prevăzută în Proiectul de Ordonanță de urgență a Guvernului pentru modificarea și completarea Legii nr. 211/2011 și a Legii nr. 249/2015, pus recent în dezbatere la Ministerul Mediului și care se va aplica după ce e aprobat de Executiv și publicat în Monitorul Oficial.
„Operatorii economici care introduc pe piața națională produse ambalate în ambalaje primare reutilizabile sunt obligați: a) să aplice sistemul garanție pentru ambalajele respective la o valoare unitară de 2 lei/buc.; b) să asigure preluarea ambalajelor reutilizabile de la utilizatori sau consumatori”, scrie în proiectul de OUG în dezbatere.

În proiect e explicată și ideea de sistem garanție: „sistem prin care cumpărătorul, la achiziţionarea unui produs ambalat, plăteşte vânzătorului o garanție sub forma unei sume de bani care îi este rambursată atunci când ambalajul este returnat”.

În prețul final al produsului va trebui să fie evidențiat prețul acestei garanții în valoare de 2 lei, operatorii economici fiind obligați să facă arate care e prețul produsului și garanția de reciclare, separat. De asemenea, la cumpărare, va trebui să ni se spună că ambalajul respectiv e reutilizabil și cum poate fi preluat pentru a fi refolosit, dar și faptul că vom primi cei 2 lei înapoi dacă venim cu el la reciclare.
„Operatorii economici care comercializează produse ambalate în ambalaje primare reutilizabile sunt obligaţi să primească ambalajele reutilizabile la schimb sau să ramburseze, la solicitarea cumpărătorului, valoarea garanției”, scrie în proiectul de OUG, acum existând doar obligația de a scrie pe ambalaj că acesta e reutilizabil.

Definiția ambalajului primar o găsim în Legea nr. 249/2015: „ambalaj conceput și realizat pentru a îndeplini funcția de unitate de vânzare, pentru utilizatorul final sau consumator, în punctul de achiziție”.
În fine, se va clarifica în lege și chestiunea dreptului la garanție condiționat de păstrarea ambalajului, textul de lege propus fiind următorul: „Se interzice condiţionarea, sub orice formă, a drepturilor legale ale consumatorilor referitoare la garanția produsuluicumpărat de păstrarea ambalajului”, în contextul în care textul din prezent nu se referă expres la dreptul de garanție, ci la drepturile consumatorului, în sens mai larg.

Sursa www.avocatnet.ro

Ultima oră