video biserica de gheaţă de la bâlea lac a fost sfințită
Foto Arhivă

Vineri, 26 ianuarie, preoţi de mai multe confesiuni au participat la ceremonia de binecuvântare a celei mai noi Biserici de Gheaţă de la Bâlea Lac. Atât pentru cei ce au deja experienţă în ceea ce priveşte ceremoniile de acest fel, dar mai ales pentru cei ce au participat în premieră la eveniment, binecuvântarea ineditului lăcaş de cult a fost cu adevărat impresionantă, cei prezenţi considerând că încărcătura emoţională, farmecul şi frumuseţea momentului sunt elemente ce aproape că nu pot fi întâlnite în altă parte sau cu alt prilej.

Pentru edificarea Bisericii de Gheaţă din acest an, o echipă de 20 muncitori a lucrat aproximativ două săptămâni în condiţii meteorologice deosebit de grele (temperaturi extrem de scăzute, ger, viscol, ninsoare sau ceaţă).

video biserica de gheaţă de la bâlea lac a fost sfințită

Ca de fiecare dată, binecuvântarea primită de la preoţi înseamnă şi introducerea în circuitul turistic a acestui nou obiectiv, unic în această parte a Europei.

La ceremonia de binecuvântare a Bisericii de Gheaţă au participat preoţii romano – catolici Elekes Szabolcs (Parohia Sibiu – Centru) şi Oscar Raicea (Sibiu – Centru), preoţii evanghelici Untch Klaus (Sibiu), Michael Reger (Cîrţa), protopop Dietrich Galter (Turnişor – Sibiu), Uwe Seidner (Vulcan, jud. Braşov) şi Kurt Boltres (Râşnov, jud. Braşov), preoţii ortodocşi Mihaiu Resiga (preot pensionar, Avrig) şi Ovidiu Vili Stroe (Avrig 1), preotul greco – catolic Ioan Ştefan Crişan (Bradu), fratele Ioan Farcaş (Mănăstirea Romano – Catolică „Sfânta Treime” Pârâul Rece) şi călugărul franciscan Iulian Misariu.

Preoţii au slujit în limbile română, germană şi maghiară, fiecare oficiind serviciul religios permis pentru asemenea ocazii de rânduiala bisericii reprezentate. „Soborul slujitorilor de confesiuni diferite dar și diversitatea limbilor folosite la slujba de sfințire a Bisericii de Gheață vădește lămurit ecumenicitatea locașului de închinare, prin care toți oamenii sunt chemați să îi treacă pragul și să înalțe rugăciuni. Astfel Biserica de Gheață devine un loc sfânt și sfințitor unde dobândești pacea sufletescă și comunici în mod direct cu sacrul” completează Daniel Corbu, manager marketing al Hotelului de Gheață.

La finalul slujbei, preoţii ortodocşi şi preotul greco – catolic ce au participat la eveniment au stropit cu apă sfinţită lăcaşul de cult, sculpturile din interiorul acestuia şi icoanele în basorelief ce îl înfrumuseţează. De asemenea, au fost botezaţi şi participaţii la ceremonie.
În urma binecuvântării, Biserica de Gheaţă de la Bâlea Lac se alătură celorlalte obiective ce compun în acest sezon, Complexul „Hotel of Ice” (Hotelul de Gheaţă, „satelitul” cu cele trei igluuri, Winter Park).
Biserica de Gheaţă a fost construită prin aceeaşi tehnologie folosită la Hotelul de Gheaţă şi cele trei igluuri: „cărămizi” de gheaţă din lacul Bâlea, unite şi parţial tencuite cu „mortar” din gheaţă, zăpadă şi apă, cu acoperişul asigurat de zăpadă întărită cu apă îngheţată. În ineditul lăcaş de cult există bănci, un mic altar şi mai multe icoane în basorelief, aceste amenajări fiind opera artistului avrigean Dumitru Moscu. Iluminatul obiectivului este asigurat de şiruri luminoase cu leduri şi un candelabru cu becuri ce nu degajă căldură. Din motive lesne de înţeles, aprinderea lumânărilor în Biserica de Gheaţă este permisă doar la ocazii speciale şi în număr limitat.

La Biserica de Gheaţă de la Bâlea Lac este permis accesul oricărui vizitator, indiferent de credinţă sau orientare religioasă. Aici vor putea fi găzduite diferite evenimente, publice sau cu caracter privat (cununii religioase, botezuri, concerte de muzică religioasă, seri de rugăciune etc.).
Biserica de Gheaţă binecuvântată vineri este cel de-al douăsprezecelea obiectiv de acest fel edificat la Bâlea Lac.

Dacă vremea va fi prielnică, lăcaşul va rezista şi va putea fi vizitat până în luna aprilie.

Ultima oră

Comentariul meu

Publică