țepe cu locuri de muncă în străinătate - sute de oameni păcăliți de o firmă din sibiu

Mii de români caută o scăpare din economia tristă de la noi. Își doresc să muncească pe salarii decente și nu o pot face decât în străinătate. Așa că apelează la firmele de intermediere a forței de muncă și își pun speranțele că de acolo vor fi trimiși către un job mai bine plătit. Unii reușesc să plece, aceia care nu apelează la o firmă din Sibiu – SC Worker Europe SRL. Și asta pentru că această firmă, care și-a schimbat denumirea de mai multe ori, apelează la un tertip birocratic ce îi oferă posibilitatea de a încasa bani de la cei care apelează la ei dar fără a-și onora mai departe cele promise. Așa se face că sute de oameni nu au mai plecat să muncească în străinătate, iar la instituțiile din  Sibiu curg plângerile.

Aceeași poveste spusă la nesfârșit
Românii care au apelat la SC Worker Europe SRL cu sediul pe Calea Dumbrăvii nr. 21 pentru a le găsi un loc de muncă în străinătate au găsit informații despre firmă pe internet. Așa au ajuns la Sibiu oameni din toate colțurile țării. Au venit, au plătit banii ceruți – mereu aceeași sumă, indiferent de serviciile care li se promiteau, apoi așteptau plecarea…. Care în extrem de multe cazuri nu a mai venit. Explicația – angajatorul străin nu mai are nevoie de forță de muncă sau nu mai răspunde la telefon.

”Noi am venit trei persoane, ni s-a spus că o să plecăm a o fabrică de paste făinoase în Italia. Am dat 400 de lei de persoană pentru traducerea actelor, apostilare și 300 de lei pentru drum. Trebuia să plecăm în 15 ianuarie. Ni s-a spus că o să primim biletele de autocar printr-o firmă de curierat, dar înainte cu câteva zile nu ne anunțase nimeni nimic. Am sunat la firmă, ni s-a spus că s-a amânat plecarea, dar ei nu ne anunțaseră nimic. Când am insistat să ni se spună când o să plecăm ne-au înjurat, ne-au spus că dacă mai sunăm ne blochează numerele”, povestește Florentina Ivancu din București.

Trasă la indigo este povestea Mariei Lupulescu din Târgu Jiu. ”Împreună cu sora mea am venit la firma din Sibiu în 17 noiembrie. Ni s-a spus că plecăm în 30 noiembrie la o firmă de parfumuri din Germania. Am plătit 400 de lei pentru acte și 300 de lei pentru drum, iar înainte de plecare cu cinci zile ni s-a spus că o să primim biletele. Când am văzut că nu primim nimic și am sunat la firmă ni s-a spus că angajatorul nu a mai luat legătura cu ei și că se amână plecarea pe 10 decembrie. Din 10 decembrie ne-a amânat pe 10 ianuarie, iar noi încă suntem aici”.

țepe cu locuri de muncă în străinătate - sute de oameni păcăliți de o firmă din sibiu

Și poveștile continuă…
Perioadele de așteptare ale românilor ”intermediați” de SC Worker Europe SRL din Sibiu se întind în urmă, până în vara lui 2017. Atunci ”taxele” erau puțin mai mici.

”În iulie am semnat contractul pentru un loc de muncă în Italia la o fabrică de biscuiți. Am dat 500 de lei pentru acte și transport, urmând să plec într-o săptămână. De atunci mă tot amână, că plec în august, că în septembrie, apoi în decembrie, că cei de acolo nu mai au nevoie, că îmi găsesc în altă parte. Mi-au dat la un moment dat un număr de telefon din Anglia să sun pentru un interviu. Am vorbit tot cu un român, iar când am întrebat cât costă actele, ce mai am de făcut…mi-a spus 50 de lire. Sau, dacă nu am, ne descurcăm și cu un pachet de țigări. Cum se poate așa ceva? Ce firmă sau angajator îți cere un pachet de țigări ca să îți facă actele?” spune Valentin Bogaciu din Pitești.

Un fost polițist din Constanța a căzut și el în plasa firmei din Sibiu. Nicolae Gîrbocea, aflat la pensie, lucra la delfinariul din Constanța. Convins fiind că va pleca în străinătate la muncă și-a dat demisia. Acum stă acasă. ”În august am găsit firma pe Facebook, și am venit la Sibiu să facem actele. Mi-au spus că mai sunt libere șapte locuri la o firmă de biciclete în Germania și că se pleacă în septembrie, așa că trebuie să mă hotărăsc repede. Am făcut actele, am dat cei 700 de lei pentru drum și acte și am așteptat. La un moment dat nu au mai răspuns la telefon, așa că am renunțat să mai sper”, povestește bărbatul.

Trei persoane din Târgu Jiu au plătit și ele 700 de lei de persoană în speranța că în 11 ianuarie ar fi plecat la muncă în Anglia la o fabrică de ceai, cafea și ciocolată. Încă sunt în România și așteaptă ca angajatorul englez să ia legătura cu firma de intermediere din Sibiu, după cum spun reprezentanții acesteia. Și cei trei tineri au plătit aceeași sumă: 400 de lei pentru întocmirea actelor și 300 de lei pentru transport.țepe cu locuri de muncă în străinătate - sute de oameni păcăliți de o firmă din sibiu

Alți români care așteaptă să plece prin SC Worker Europe SRL nu își mai fac speranțe că vor munci în străinătate. ”Noi am dat doar banii pentru acte, patru persoane suntem. Urma să trimitem banii pentru bilete, 300 de lei de persoană, ca să plecăm în 4 februarie în Spania la o firmă de sortat legume și fructe. Când am venit la Sibiu să semnăm la firmă venise un domn nemulțumit, care nu plecase de mult timp. Cei de acolo, ca să nu auzim noi, l-au luat de mână și l-au dus la baie ca să discute. După tot ce am aflat despre ei preferăm să pierdem banii dați pentru acte și nu mai plătim și transportul, pentru că nu suntem convinși că vom pleca”, spune Alexandru Negoi din Dâmbovița.

Plângeri peste plângeri
Situația generată de SC Worker Europe SRL le dă de muncă și polițiștilor sibieni. Către ei s-au îndreptat în 2016 17 plângeri împotriva acestei firme, iar în 2017, 42 de oameni s-au plâns autorităților. ”Aceste plângeri au fost înregistrate la nivelul IPJ Sibiu având ca obiect săvârșirea infracțiunii de înșelăciune. Cercetările sunt în derulare sub îndrumarea procurorului de caz”, a declarat agent șef adjunct Elena Welter, purtătorul de cuvânt al IPJ Sibiu.

țepe cu locuri de muncă în străinătate - sute de oameni păcăliți de o firmă din sibiu

Firma spune că totul e în regulă
Chiar și cu toate aceste plângeri îndreptate către autorități cu cu alte zeci de povești ale românilor care au apelat la SC Worker Europe, reprezentanții firmei spun că totul se desfășoară în mod legal. ”Cine sunt acești oameni? Noi avem înscriși 2800 de oameni, dacă nu au plecat 100-200 e în regulă, pentru că probabil au existat probleme. Dacă nu îmi dați un număr de contract, cum să vă spun eu de ce nu au plecat? Și dacă nu se pleacă noi le căutăm în altă parte, iar dacă nu le dăm banii înapoi, dar nu i-a cerut nimeni până acum”, spune Ionuț Matia, administratorul SC Worker Europe SRL.
Cât despre faptul că angajații nu mai răspund la telefon, administratorul spune că așa ceva este exclus. ”Dumneavoastră ați sunat și v-am răspuns, nu? Nu se răspunde dacă se vorbește cu un alt număr, dar dacă se revine cu siguranță li se răspunde la telefon”.

Întrebat de ce costul unui bilet este același- 300 de lei- indiferent de locul din România de unde ar urma să se plece în străinătate și locul unde ar urma să se ajungă, administratorul firmei are o explicație: ”Noi facem transportul cu un microbuz al nostru. Avem un microbuz cu care ducem oamenii. Diferența de preț pentru transport este plătită de angajator”. Ionuț Matia a spus în timpul conversației telefonice că accesul în acel microbuz se face pe baza contractului încheiat între cele două părți.
La încheierea contractelor însă oamenilor li se comunică faptul că vor primi biletele pentru autocar cu cinci zile înainte de plecare, printr-un curier rapid. ”Păi nu, primesc dovada plății transportului”, a fost explicația administratorului. Cât despre faptul că sute de oameni sunt nemulțumiți că nu au primit ceea ce au plătit, există și aici o explicație. ”Nu toți pot fi mulțumiți. La orice firmă există și nemulțumiți. Ei comentează pe internet, sunt vreo 100-200 de comentarii, dar sunt oameni care scriu de mai multe ori. Noi avem dovezi că ne-am făcut treaba conform contractului, și dacă nu o să plătim. Suntem în topul firmelor, deci facem treabă bună”, a spus Ionuț Matia.

Atenție la ce semnați
Majoritatea contractele semnate cu firmele de intermediere a forței de muncă sunt contrate de mediere. Asta înseamnă că firma se angajează să medieze găsirea unui loc de muncă în străinătate, iar asta nu implică în mod obligatoriu şi semnarea unui contract de muncă, respectiv trimiterea în străinătate în vederea ocupării unui loc de muncă. Acesta este tertipul prin care totul se desfășoară la limita legii. Astfel, înainte să alegeți o firmă care să vă caute un loc de muncă în străinătate interesați-vă la ITM pentru câte persoane s-a făcut intermediere și câte au fost plasate la un loc de muncă. Tot de la ITM puteți afla dacă împotriva firmei respective s-au făcut plângeri și dacă a fost sancționată.
Dacă aflați acest lucru și dacă firma nu este înregistrată la Registrul Comerțului, evitați-o!
Nu apelați la persoane fizice pentru a vă găsi un loc de muncă în străinătate, pentru că numai firmele înregistrate pot face acest lucru. La întocmirea actelor trebuie obligatoriu să semnați un contract de muncă în limba română, iar orice comision perceput este ilegal. Acesta se plătește doar de către angajator.

Ultima oră

Participă la discuție

7 Commentarii

  1. Am văzut un anunț de angajare în Norvegia , personal fabrica de conserve pește și încă un anunț la fabrică de lapte, am sunat la nr de telefon +4723968122(nr de Norvegia) pentru a afla mai multe detalii. Mi-a spus sa revin după ora 17 cu un telefon pentru a stabili a doua zi o întâlnire. Problema a fost ca eu locuiesc în Norvegia și nu a mai putut cere comision pentru acte ? dar până la ora 17 am PRIMIT UN MARE BLOCK ???.

  2. Si pe noi ne au chemat în sibiu sa aducem bani ptr apostolat si ptr drum….le am înregistrat pe telefon oare pot folosi înregistrările?

  3. Work europe firma asta.se fura bani. Ferească Dumnezeu. E grav Cu ei. Cine a luat teapa sa scrie aici sa vada politia sa se vada peste tot nu plecam capul. Dreptatea e in noi. Worker europe au facut rau

  4. Worker Europe au fost inainte Search Guiding Choice. de ce si-au schimbat numele daca erau corecti fata de oameni? au fugit sa se ascunda probabil. este plin internetul de ei si de minciunile lor. si are si o adresa dar nu asa se rezolva, ptr ca cel mai bine ar fi ca fiecare sa faca plangere la el in oras , este simplu, plangere la politie in orasul in care se afla, plangere la ITM, plangere la OPC. eu am sunat continuu, ore intregi pana nu au mai raspuns deloc. Faceti plangeri .Totul se face online , pe adresa de e- mail a autoritatilor( atasati poza dupa contract si ce acte mai aveti) eu am reusit.

  5. Ionuț Matia asta are cumva si o adresa de domiciliu? Poate ca ar trebui sa-l caute acasa acesti oameni 😉