Patru magazine Ambient preluate de un afacerist din Odorheiu Secuiesc

Un antreprenor din Odorheiu Secuiesc a preluat franciza pentru ăatru magazine Ambient, aflat în reorganizare. Afaceristul se numește Andras Lehel și are 41 de ani.

Compania APC Universal Partner, controlată integral de Andras Lehel, a semnat din iulie anul acesta şi până la începutul lunii decembrie contracte de franciză pentru magazinele Ambient din Bistriţa, Mediaş, Sighişoara şi Sighetul Marmaţiei. Primul magazin francizat a fost cel din Bistriţa, iar ultimul cel din Sighetul Marmaţiei, contract semnat pe 4 decembrie 2017.

Patru magazine Ambient preluate de un afacerist din Odorheiu Secuiesc

„La data de 4 decembrie 2017 a fost semnat contractul de franciză pentru Sighetul Marmaţiei cu aceeaşi societate APC Universal Partner SRL,iar operaţional activitatea a început cu data de 5 decembrie 2017”, se arată în documentul citat.
Sistemul de franciză face parte din planul de reorganizare al Ambient Sibiu care încearcă astfel să salveze unul dintre cele mai puternice branduri din retail create de la zero de un antreprenor român.

Distribuitorul de materiale de construcţii şi articole de bricolaj Ambient Sibiu a intrat în insolvenţă în 2015. Compania este controlată de Ioan Ciolan.

Andras Lehel, cel care a preluat până acum toate cele patru magazine Ambient, a înfiinţat compania APC Universal Partner în iulie 2016, astfel că anul trecut firma a avut o cifră de afaceri zero. Andras Lehel a fost şi director general şi administrator al companiei Melinda-Impex Instal, un distribuitor de materiale de instalaţii şi obiecte sanitare cu afaceri de 153 mil. lei, o marjă de profit de 8% şi 253 de salariaţi în 2016. Andras Lehel a terminat Facultatea de Finanţe-Bănci din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj, potrivit profilului său de pe reţeaua de socializare de business Linkedin.
Melinda-Impex Instal este controlată de familia Denes şi Melinda Pal.

În documentele din Buletinul Procedurilor de Insolvenţă, administratorii Ambient mai notează că cea mai mare creanţă asupra companiei a fost cesionată de către Oakbridge Worldwide Limited companiei Lucretius Investments Limited. Creanţa a fost cedată în 27 februarie, iar Ambient a fost notificată de această cesiune de creanţă la finalul lunii iunie. Creanţa în cauză este cea cesionată iniţial de Piraeus Bank România, creanţă prin care s-a solicitat şi deschiderea procedurii insolvenţei în cazul Ambient. Valoarea creanţei este de 61 mil. lei, respectiv 20% din totalul creanţelor garantate. Raiffeisen, BCR şi Kredyt Inkaso sunt următoarele nume pe listă după valoarea creanţelor.
Distribuitorul de materiale de construcţii şi bricolaj Ambient Sibiu, una dintre cele mai puternice afaceri antreprenoriale din acest sector, construită de Ioan Ciolan, şi-a cerut insolvenţa în toamna lui 2015 invocând condiţiile dificile din piaţă şi faptul că nu a reuşit să atragă fondurile necesare finanţării capitalului de lucru.

Cererea venea după ce compania înregistrase în anul anterior un declin de 20% al vânzărilor, care coborâseră sub 500 mil. lei. Mai mult, Ambient trecuse pe pierderi, cu un rezul¬tat negativ de 32 mil. lei, de la un profit de 37 mil. lei în anul anterior, potrivit date¬lor raportate la Finanţe.
Insolvenţa a venit după ce busi¬nessul Ambient, fondat de Ciolan la începutul anilor ’90, trecuse printr-un amplu pro¬ces de restructurare în ultimii ani, care a implicat diverse măsuri pentru reduce¬rea gradului de îndato¬rare. În 2014, Cio¬lan îşi diminuase participaţia deţinută în cadrul Ambient la 70%, după ce a cedat un pachet de acţiuni unui fond de investiţii controlat de BCR, în schimbul stingerii unei creanţe de circa 4,5 mil. euro.

Reţeaua Ambient, concentrată preponderent în zona Transilvaniei, număra la momentul acela 12 unităţi, faţă de zece în prezent.
În ceea ce priveşte businessul, acesta a scăzut în 2016 cu 40%, la 135 mil. lei. Compania a rămas pe pierderi de circa 15 mil. lei cu peste 400 de salariaţi. Numărul de sala¬riaţi a scăzut de la aproape 700, dar şi pierderile s-au redus puternic. În 2015 Ambient anunţa pierderi nete de 115 mil. lei.

Chiar şi în criză şi în plin proces de reorganizare, Ambient a făcut parte dintr-un trio românesc care a condus retailul şi distribuţia de materiale de construcţii alături de Dedeman Bacău, liderul pieţei şi Arabesque, afacerea pornită la Galaţi de familia Rapotan. Anul trecut însă, Ambient Sibiu a ieşit din top zece companii din dustribuţia şi retailul de materiale de construcţii şi bricolaj

Sursa www.zf.ro

Ultima oră

Comentariul meu

Publică