muzeul astra în 2017 - aproape 600.000 de vizitatori și multe evenimente de marcă

În perioada 1 ianuarie – 31 noiembrie 2017, Muzeul ASTRA, instituție ale cărei acțiuni sunt posibile prin finanțarea Consiliului Județean Sibiu, a înregistrat 577.067 vizitatori/ beneficiari ai programelor culturale.

Statisticile Muzeului ASTRA indică faptul că aproape 35% dintre aceștia sunt din străinătate. Cei mai mulți provin din Europa, dar se remarcă o creştere a celor veniți de peste ocean (SUA şi Canada), Australia şi din Asia (Japonia şi China), dar şi din Ţările Arabe
„Avem o creştere de aproximativ 30% a numărului de turişti la Muzeul ASTRA. Ponderea cea mai mare o reprezintă cei din Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului și din departamentul ASTRA Film, însă se simte o creștere importantă a vizitatorilor și în cadrul unităților din centrul istoric al Sibiului – Muzeul de Etnografie Universală Franz Binder și Muzeul de Etnografie Săsească Emil Sigerus. Această creștere se datorează faptului că am crescut calitatea serviciilor culturale si am diversificat aceasta oferta, ofertă pe care am przentat-o constant în mass-media, dar și în cadrul târgurilor de turism. Mă refer aici la evenimentele interactive organizate special pentru public, iar ele au ca scop promovarea şi păstrarea identităţii româneşti în cea mai pură formă. Noi vom continua pe această linie și vom menține abordarea noastră constructivă, care fac din Muzeul ASTRA un veritabil pol al culturii din România”, a declarat Ciprian Anghel Ștefan, managerul general al Muzeului ASTRA.

Calitatea și oferta serviciilor culturale marca Muzeul ASTRA în 2017
În 2017 au fost organizate peste 500 de ateliere și demonstrații interactive meșteșugărești si educaționale în Muzeul ASTRA. De asemenea, 58 monumente etnografice au fost (re)amenajate în acest an și nu mai puțin de 26 de expoziţii temporare au fost organizate fie de Muzeul ASTRA, fie în parteneriat cu alte instituții.
Ne-am ocupat îndeaproape de elementul culinar din România și astfel am organizat 25 de acțiuni unde turiștii au putut să guste preparate tradiționale din toate zonele etnografice ale țării. În Târgul de țară, dar și în poiana de lângă, au avut loc 60 de ateliere gastronomice care au reunit 82 de bucătari tradiționali. Vorbim aici de preparate tradiționale românești, săsești, maghiare, rome sau lipovenești.
Pe de altă parte, Muzeul ASTRA a reușit în 2017 să obțină finanțări importante din partea Administrației Fondului Cultural Național pentru proiectul Olimpiada Meșteșuguri Artistice Tradiționale – faza județeană și faza națională.

Acțiuni marca Muzeul ASTRA în sprijinul patrimoniului cultural
În plan patrimonial, s-au efectuat următoarele acțiuni:
-completarea şi dezvoltarea colecţiilor muzeale – 187 de obiecte achiziţionate; 1 monument donaţie; 322 obiecte donate
-conservarea şi restaurarea patrimoniului – 19.541 intervenţii conservare obiecte; 210 intervenţii de conservare la monumente; 38 de intervenţii restaurări monumente; 20 de învelitori înlocuite; 6 monumente reconstruite; 1 monument demontat şi transferat; 1 monument relocat; 248 obiecte restaurate; 91 investigaţii biologice; 75 investigaţii chimice.
Reconstrucţii monumente: 7

Social Media
Muzeul ASTRA se bucură de un interes în creștere pe rețelele de socializare, unde publicul are acces zilnic la informațiile și noutățile pe care instituția le propune. De pildă, din 1 ianuarie 2017 până în prezent, pagina de facebook a Muzeului ASTRA a strâns un reach de aproximativ 350.000.
Aceste fapte au făcut ca Muzeul ASTRA să depășească în 11 luni ale lui 2017 numărul total de vizitatori înregistrat pe tot parcursul anului trecut. Cifrele de vizitatori pe care Muzeul ASTRA le-a înregistrat în ultimii 3 ani sunt următoarele:
482.606 – 2016
437.374 – 2015
364.848 – 2014

Ultima oră

Comentariul meu