Risc de producere de avalanșe în Munții Făgăraș și Bucegi
Foto Arhivă

Meteorologii și salvamontiștii atrag atenția asupra posibilității foarte crescute de producere a avalanșelor în Munții Făgăraș și Bucegi. Ei recomandă turiștilor și sportivilor să nu meargă în zonă fără a se informa înainte despre starea traseelor.

Potrivit reprezentanţilor Centrului Meteorologic Regional Transilvania Sud Sibiu, riscul producerii avalanşelor în Munţii Bucegi şi Făgăraş, la peste 1.800 de metri altitudine, este de patru – risc mare.
Avertizarea este valabilă pentru Munţii Bucegi şi versantul nordic al Munţilor Făgăraş, până miercuri la ora 20.00.

Meteorologii au anunţat că stratul de zăpadă avea, marţi, 105 centimetri la Bâlea Lac, 97 centimetri la Vârful Omu, 16 centimetri la Sinaia, 12 centimetri la Fundata şi 11 centimetri la Predeal.

”La altitudini de peste 1800 de metri, risc mare (4): insolaţia şi tempraturile ridicate au determinat topirea şi umezirea statului, mai ales la suprafaţă dar şi în profunzime. La altitudini de peste 2200 de metri, unde valorile termice nocturne vor fi negative, se for forma cruste de ghaţă la suprafaţa stratului.

În cursul zilei de mâine (miercuri – n.r.), stratul va continua să se diminueze. Riscul declanşării de avalanşe spontane de topire va fi mare începând din orele amiezii, în special pe versanţii însoriţi”, arată reprezentanţii Centrului Meteorologic Regional Transilvania Sud Sibiu.

La altitudini mai mici de 1.800 de metri, riscul producerii de avalanţă este moderat.

La rândul lor, salvamontiştii arată că, în urma creşterii stratului de zăpadă din zona montană şi a creşterii semnificative a temperaturii prognozate pentru următoarele zile, riscul producerii de avalanşe la altitudini mai mari de 1.800 de metri este mare şi se va menţine la acest nivel şi în zilele următoare.

”Turiştii care doresc să practice sporturi de iarnă în zona montană din exteriorul staţiunilor turistice sunt rugaţi să solicite informaţii despre starea traseelor, a zăpezii, precum şi despre evoluţia vremii, echipelor Salvamont şi să fie dotaţi cu echipamentul individual de salvare din avalanşă”, arată Salvamont România.

Sursa www.mediafax.ro

Ultima oră