În perioada 11 – 17 decembrie 2017, Poliţia Română derulează, în sistem integrat, ample acţiuni de prevenire a victimizării cetăţenilor prin accidente rutiere produse pe fondul conducerii autovehiculelor sub influența alcoolului sau a substanțelor psihoactive.
Activităţile se înscriu în calendarul european al Poliţiilor Rutiere – TISPOL ALCOHOL.
Polițiștii sibieni vor spori controalele în trafic cu scopul principal de conștientizare a conducătorilor auto asupra riscurilor la care se supun și îi expun pe ceilalți prin conducerea autovehiculelor sub influența alcoolului.
Acțiunile se vor derula în sistem integrat la nivelul întregului județ și vizează atât identificarea și sancționarea conducătorilor auto care conduc autovehicule pe drumurile publice sub influența alcoolului, depistarea persoanelor care săvârșesc infracțiuni la regimul circulației, cât și identificarea persoanelor care săvârșesc alte fapte cu caracter antisocial care pot prejudicia viața sau bunurile cetățenilor.
ÎN ATENȚIA CONDUCĂTORILOR AUTO!
Conform art. 336 din Codul Penal:
(1) Conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere de către o persoană care, la momentul prelevării mostrelor biologice, are o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani sau cu amendă.
(2) Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează şi persoana, aflată sub influenţa unor substanţe psihoactive, care conduce un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere.
(3) Dacă persoana aflată în una dintre situaţiile prevăzute în alin. (1) şi alin. (2) efectuează transport public de persoane, transport de substanţe sau produse periculoase ori se află în procesul de instruire practică a unor persoane pentru obţinerea permisului de conducere sau în timpul desfăşurării probelor practice ale examenului pentru obţinerea permisului de conducere, pedeapsa este închisoarea de la 2 la 7 ani.
De asemenea, conform art. 337 din Codul Penal:
Refuzul ori sustragerea conducătorului unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere ori a instructorului auto, aflat în procesul de instruire, sau a examinatorului autorităţii competente, aflat în timpul desfăşurării probelor practice ale examenului pentru obţinerea permisului de conducere, de a se supune prelevării de mostre biologice necesare în vederea stabilirii alcoolemiei ori a prezenţei unor substanţe psihoactive se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani.