Modificările aduse de Guvern la legea fiscală lasă municipiile și orașele cu bugete mai mici față de anul trecut. Sibiul nu face nici el excepție, astfel că proiectul de buget pentru 2018 este încă în discuții.
”Noi când am făcut calculul pentru 2018 aveam un minus de 68 de milioane de lei ca urmare a modificărilor legislative. S-a redus impozitul de la 16 la 10%, dar am auzit de o hotărâre care spune că va crește cota defalcată de la 41,7% la 43%. Chiar și așa minusul nostru nu scade sub 60 de milioane de lei. Deci, bugetul pe 2018 va fi cu 60 de milioane de lei mai mic față de anul trecut”, explică Astrid Fodor.
Primarul a ținut să explice și ce înseamnă excedent bugetar. ”Termenul acesta nu este prea bine ales, pentru că excedent înseamnă că ai peste, ai mai mult. În cazul bugetului nostru, excedentul vine din două părți- atunci când există proceduri în derulare și când ai niște bani puși deoparte pentru proiecte mari. Sibiul are un excedent, e adevărat, dar acești bani nu sunt rămași în plus, au o destinație clară. Din cele 360 de milioane excedent 114 sunt pentru proceduri în curs de derulare, contracte încheiate deja, iar restul sunt banii economisiți pentru proiectele mari. Cum să începi niște proiecte ca centrul de conferințe sau aquapark-ul fără a avea bani?”, explică Astrid Fodor.
Primarul spune că noua lege fiscală nu va afecta Sibiul pentru moment pentru că are acest excedent, iar proiectele viitoare sunt asigurate, dar orice minus se va simți în timp. ”Am trimis și noi memorii la Guvern, dar dacă merg în Piața Mare și mă plâng nu mă ajută cu nimic. Așa că asta e situația, iar noi trebuie să găsim soluții să ieșim cu bine și să ne descurcăm”, spune Astrid Fodor.