nu conduceți după ce ați băut! polițiștii de la rutieră sunt pe străzi
Foto Arhivă

În zilele de 6 și 7 decembrie, polițiștii rutieri vor intensifica activitățile de prevenire și combatere a conducerii autovehiculelor sub influența alcoolului la nivelul întregului județ.

Principalul pericol generat de conducerea autovehiculelor sub influența alcoolului îl constituie producerea de accidente rutiere soldate cu răniți grav. Pe lângă răspunderea legală a șoferului, pasagerii au răspunderea morală de a refuza deplasarea cu un astfel de conducător auto.

Conform O.U.G. 195 / 2002 R, persoana care conduce pe drumurile publice un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere, testată cu un mijloc tehnic omologat și verificat metrologic și depistată ca având o concentrație de peste 0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat, este obligată să se supună recoltării mostrelor bilogice în vederea stabilirii îmbibației de alcool în sânge.

De asemenea, conform Codului Penal, refuzul ori sustragerea conducătorului unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere de a se supune prelevării de mostre biologice necesare în vederea stabilirii alcoolemiei ori a prezenței unor substanțe psihoactive, se pedepsește cu închisoarea de la unu la 5 ani.

Dacă ai consumat alcool, cedează cheia!

Ultima oră

Comentariul meu