topul firmelor și angajatorilor din județul sibiu. romgaz, marquardt, dar și takata sunt în frunte
Sediul Romgaz din Mediaș

Economia județului Sibiu pare a fi monopolizată de o singură firmă, asta dacă e să ne luăm după un top realizat de Smarters, o companie de marketing. Conform datelor adunate de aceasta, Societatea Romgaz este firma cu cea mai mare cifră de afaceri, cu cei mai mulți angajați, iar extracția gazelor naturale este cel mai popular domeniu al județului. Nici firmele care urmează în top nu stau rău deloc.

Afaceri de mii de milioane de lei
Conform studiului, Societatea Națională de Gaze Naturale Romgaz SA este firma cu cea mai mare cifră de afaceri din județul Sibiu- 3.400 milioane de lei. Pe locul doi se situează Societatea Națională de Transport Gaze Naturale Transgaz SA cu 1.800 milioane de lei. Marquardt Shalt Systeme SCS are o cifră de afaceri de 1.400 milioane de lei, iar Kromberg & Schubert Romania ME SRL de 709,1 milioane de lei. Locul cinci al celor mai profitabile firme din județ este ocupat de Compa SA cu 638,7 milioane de lei cifră de afaceri.

Cei mai mari angajatori
Așa cum era de așteptat, Romgaz este și firma care are în subordine cei mai mulți oameni- 6.102. Kromberg & Schubert plătește salariile pentru 4.696 de angajați, iar Transgaz are 4.665 de oameni angajați. Takata Sibiu SRL intră în acest top pe locul patru cu 2.790 de angajați, iar Marquardt numără 2.595 de oameni în subordine.

Domenii populare de activitate
Extracția gazelor naturale se află pe primul loc în topul popularității domeniilor în care activează sibenii. Cifra de afaceri din acest domeniu se învârte în jurul a 3.400 de milioane de lei.
Fabricarea altor piese si accesorii pentru autovehicule si pentru motoare de autovehicule, domeniul de pe locul doi, are o cifră totală de afaceri de 2.600 de milioane de lei.
1.800 de milioane de lei sunt ”învârtiți” în domenul transportului prin conducte, iar locul patru este ocupat de fabricarea altor echipamente electrice cu 1.400 de milioane de lei.
Transporturile rutiere de marfuri din județul Sibiu totalizează o cifră de afaceri de 1.300 de milioane de lei.

În județul Sibiu sunt înregistrate 13.811 firme, dintre care 818 sunt de tip SRL-D.

Bucureștiul domină țara
Cum era de așteptat, Bucureștiul conduce detașat clasamentul, fiind 140.300 de firme înregistrate aici. Pe locul doi vine Clujul cu aproximativ 41.000 de firme. Este interesantă diferența destul de mare între Cluj și celelalte șapte județe care depășesc pragul de 20.000 de firme: Timiș (31.000), Ilfov (27.000), Constanța (27.000) respectiv Iași, Brașov, Prahova și Bihor care se învârt în jurul a 21-22.000 de firme înregistrate și active.
De cealaltă parte a clasamentului se află județele Mehedinți, Covasna, Ialomița, Călărași și Giurgiu, niciunul nereușind să depășească pragul de 6.000 de firme.

Cei mai mari angajatori din România sunt companii cu acționariat de stat
1. Compania Națională Poșta Română SA: 24.240 angajați
2. Compania Națională de Căi Ferate (CFR): 22.673 angajați
3. Regia Națională a Pădurilor Romsilva SA: 16.318 angajați
Pe locurile patru și cinci vin OMV Petrom SA și Kaufland cu aproximativ 14.000 de angajați fiecare.
Cultivarea cerealelor, plantelor leguminoase și a plantelor producătoare de semințe oleaginoase este cel mai popular domeniu de activitate, regăsindu-se pe locul întâi în cinci județe, cum ar fi Brăila, Călărași, Teleorman, Tulcea și Vaslui.

Pe de altă parte, domeniul de activitate cu cel mai mare profit este comerțul cu amănuntul în magazine nespecializate, cu vânzare predominantă de produse alimentare, băuturi și tutun. Se regăsește în județul București și are o valoare de 30,4 miliarde de lei.

Ultima oră

Participă la discuție

1 Commentariu