Preparatele culinare din Delta Dunării vin de 1 decembrie la Muzeul ASTRA

1 decembrie se sărbătorește cât se poate de românește în Muzeul în Aer Liber din Sibiu. Pescari din Tulcea vin aici să gătească bucate specifice Deltei Dunării, și se vor întoarce și sâmbătă, 2 decembrie.

Între orele 11 și 16, la Cherhanaua din Mahmudia veți gusta cele mai delicioase preparate din pește. Și cu siguranță că vă vor plăcea, așa că aveți posibilitatea să le preparați și acasă după rețetele originale:

Borş de peşte: specific aşezărilor de lipoveni din satele Deltei Dunării;
Ingrediente: crap, caras, fitofag, roşioară şi babuşcă;

Legume: ceapă albă; roşii (roşii în bulion); ardei, leuştean; rădăcină de ţelină;
Sare + oţet + ulei (cca. 1 litru la 20 de litri de conţinut);
Legumele se curăţă şi se mărunţesc. La fel peştele se eviscerează şi se proporţionează. Se pun într-un ceaun cca. 20 de litri de apă. Când apa începe să fiarbă se pun ceapa, ardeiul, rădăcina de ţelină şi 1 litru de ulei. Se lasă la fiert cca. 20 de minute. Când apa fierbe la foc potrivit se adaugă cartofii feliaţi, se lasă cca. 10 minute la clocot apoi se pune peştele. Se mai lasă încă 25 de minute la fiert, se adaugă gradual sare şi oţet. Când legumele şi peştele sunt îndeajuns de fierte se scoate ceaunul de pe foc.
Peşte prăjit ca pe baltă;
Se curăţă peştele prins (crap, caras, crap fitofag, roşioară – în funcţie de captura zilei), se feliază se dă sare potrivit apoi la o tigaie, la foc de lemne sau de stuf se prăjeşte în ulei. Se mănâncă cu mămăligă caldă şi cu mujdei.

Sâmbătă, 2 decembrie;
Interval orar: 11.00 – 16.00;
Malasolcă (preparată ca la Mila 23);
Se curăţă peştele de maţe, dar nu şi de solzi, apoi se taie pe şira spinării, de la cap, până la coadă, ca pe file. Îl crestăm pe lângă oasele mari, îl spălăm bine de sânge şi umplem crestăturile cu sare grunjoasă, acea sare ca de murături. Când vrem să îl pregătim îl scoatem din saramură, îl tăiem în 2-3 bucăţi şi îl punem la desărat.
După ce am schimbat 3-4 ape în care a stat, îl punem la fiert. Dacă apa după primul fiert este sărată, punem alta proaspătă şi fierbem din nou. Într-o altă oală, punem cartofi la fiert în coajă. Când peştele este fiert, îi scoatem solzii care ies foarte uşor. Aşezăm peştele pe platou alături de cartofii fierţi în coajă şi servim totul cu mujdei

Peşte prăjit ca pe baltă;
Se curăţă peştele prins (crap, caras, crap fitofag, roşioară – în funcţie de captura zilei), se feliază se dă sare potrivit apoi la o tigaie, la foc de lemne sau de stuf se prăjeşte în ulei. Se asezonează cu mămăligă şi cu mujdei.

Ultima oră

Comentariul meu

Publică