recuperare robotizată în cazul pacienților care au suferit un avc

DR. Damian Popescu medic primar neurolog, seful Sectiei de recuperare neurologica de la Spitalul de Recuperare Polaris Medical.

Accidentul vascular cerebral (AVC) este o denumire generica pentru un grup de boli ale sistemului circulator cerebral.
O perturbare a circulatiei cerebrale duce la deficite neurologice importante (paralizii, tulburari de vorbire, tulburari de echilibru, coordonare etc.).
Accidentele vasculare pot sa fie produse:

  • prin obstruarea unei artere cerebrale, urmata de distrugerea portiunii de creier alimentata de aceasta(accidentul vascular cerebral ischemic)
  • prin ruperea unui vas de sange si inundarea unei portiuni din creier (accidentul vascular hemoragic).

Forma cea mai comuna este accidentul vascular cerebral ischemic, aproximativ 80% din totalul de accidente vasculare.recuperare robotizată în cazul pacienților care au suferit un avcAnual, 15 milioane de oameni au nesansa de a face un AVC ischemic. Aproximativ doua treimi decedeaza sau raman cu sechele neurologice importante. Odinioara AVC-ul era considerat o boala a varstnicului. Schimbarile ritmului de viata si expunerea la factorii agresivi de mediu au modificat varsta de debut a accidentului vascular cerebral, astazi aceasta patologie lovind si persoanele tinere.
Sedentarismul, obezitatea, alimentatia nesanatoasa, bolile cronice netratate sau tratate necorespunzator (hipertensiunea arteriala, diabetul zaharat, dislipidemia, tulburarile de ritm cardiac), consumul de toxice (alcool, tutun, cafea, droguri) si, nu in ultimul rand stresul, sunt factori care cresc riscul de aparitie a acestei boli.
Indiferent de tipul de accident vascular, indiferent daca simptomatologia este discreta, pacientul trebuie sa se prezinte intr-un serviciu de urgenta.recuperare robotizată în cazul pacienților care au suferit un avcInstituirea unui tratament precoce evita agravarea si salveaza portiuni importante din creier cu reducerea sechelelor neurologice.
In cazul nefericit in care accidentul s-a produs este important procesul de recuperare.
Recuperarea urmareste recapatarea partiala/totala a functiilor cerebrale afectate de boala. Chiar daca o portiune distrusa din creier nu se mai reface in urma procesului de recuperare, zone sanatoase “invata” sa preia functiile zonelor afectate.recuperare robotizată în cazul pacienților care au suferit un avc
Neuronii au capacitatea de a realiza noi sinapse, sa isi modifice sinapsele existente si sa produca substante neurotransmitatoare cu rezultate in reluarea functiilor pierdute prin leziunile cerebrale.
“Obligarea” celulelor nervoase de a realiza noi conexiuni se face prin proceduri specifice spitalelor de recuperare: kinetoterapie, recuperare robotizata, terapie

Ultima oră

Comentariul meu