Asociația pentru Libertate și Egalitate de Gen – A.L.E.G. marchează, în fiecare an, în preajma datei de 25 noiembrie, Ziua Internațională pentru Combaterea Violenței Împotriva Femeilor. Anul acesta, A.L.E.G. organizează campania #Și eu Reușesc cu scopul de a încuraja femeile care se confruntă cu violența partenerului să rupă tăcerea și să aibă încredere că pot să iasă din situația de violență.
Campania a demarat recent prin lansarea apelului „Povestește-ne cum ai reușit!” pe pagina de Facebook @alegromania. E o invitație pentru femeile care au depășit o situație de abuz de a-și împărtăși povestea, păstrând secrete datele de identificare personale. Fragmente inspiraționale din aceste povești vor fi inscripționate pe 24 noiembrie la Ziarul Orizontal de lângă Teatrul Radu Stanca din Sibiu, prin bunăvoința artistului Dan Perjovschi, unul dintre principalii susținători ai campaniei A.L.E.G.
Tot vineri, de la ora 16.00, voluntarii A.L.E.G. vor trage un semnal de alarmă în comunitatea sibiană, prin Seara de veghe pentru martorele tăcute, ce se desfășoară la fântâna de pe str. Nicolae Bălcescu. Martorele Tăcute sunt siluete roşii ce reprezintă simbolic femei care şi-au pierdut viaţa în urma violenţei domestice. Fiecare siluetă are inscripţionată povestea unui caz, cele mai multe cu un lung istoric de violențe. Ca să nu fie blamate că și-au stricat familia, victimele îndură, iar cei din jur, deși știu ce se întâmplă, preferă adesea să nu se implice. După ce citesc aceste povești, vrem ca trecătorii să plece acasă motivați să intervină, pentru că multe vieți pot fi salvate dacă li se oferă la timp ajutor.
Pentru că serviciile de suport sunt importante, A.L.E.G. va lansa, începând cu 27 noiembrie, un grup de sprijin dedicat femeilor care se confruntă cu relații abuzive. Grupul de sprijin este o formă de consiliere, sub îndrumarea unui psiholog, în care vindecarea traumelor se produce tocmai realizând că nu ești singură. Participarea este gratuită iar înscrierile se fac telefonic, la nr. 0753 893 531 sau prin e-mail la aleg_romania@yahoo.com.
În perioada 2-10 decembrie, campania va continua cu expoziția VIO și poveștile mamelor singure libere realizată de artistul plastic Cynthia Loris în colaborare cu A.L.E.G. Expoziția va fi găzduită la ultimul etaj al Turnului Sfatului. Este pentru prima oară când frânturi din experiențe concrete de violență trăită de multe femei ajung să fie transpuse în lucrări artistice, al căror rol este să vorbească despre eliberare. Una dintre aceste lucrări pornește de la dimensiunile vânătăilor notate într-un certificat medico-legal și se intitulează sugestiv „Oare câți km2 de leziuni a măsurat rigla de la medicina legală?” Conform datelor de la Serviciul de Medicină Legală Sibiu, 117 femei victime ale violenței domestice au solicitat un certificat medico-legal în cursul acestui an.
Campania #Și Eu Reușesc este parte din proiectul „Din victimă a violenței în învingătoare” și beneficiază de susținere din partea Ashoka prin programul Ashoka Localizer și a artistului Dan Perjovschi. A.L.E.G. oferă gratuit consiliere și asistență juridică victimelor violenței de gen.