Joi, la sediul Consiliului Județean Sibiu a fost semnat cel de-al treilea contract de finanțare din perioada de programare 2014-2020, pentru reabilitarea drumurilor județene din Regiunea Centru.
Este vorba de drumul DJ 141, care pornește din Mediaș și unește localitățile Moșna și Pelișor cu comuna Bârghiș, unde se întâlnește cu alt drum reabilitat cu fonduri europene, dar în perioada 2007-2013, respectiv DJ 106 Sibiu-Agnita. Contractul de finanțare pentru proiectul de reabilitare a DJ 141, a cărui valoare totală este de circa 85 milioane lei, a fost semnat de către Președintele CJ Alba, doamna Daniela Câmpean și de către domnul Simion Crețu, director general ADR Centru.
Documentaţia tehnico-economică, devizul general și indicatorii tehnico-economici pentru proiectul „Reabilitare și modernizare DJ 141 Mediaș – Moșna – Pelișor – Bârghiș” indică faptul că valoarea totală a investiției este de 84,61 milioane lei, respectiv aproape 19 milioane euro, iar durata derulării întregii investiții este estimată la aproape opt ani, până în 30 noiembrie 2021, fiind cuprinsă și perioada de desfășurare a activităților proiectului înainte de semnarea Contractului de finanțare, conform regulilor de eligibilitate a cheltuielilor.În vederea îmbunătățirii mobilității rutiere interregionale, UAT Județul Sibiu, a propus pe Lista proiectelor prioritare cu finanțare prin POR 2014-2020, Axa prioritară 6 – care vizează îmbunătăţirea infrastructurii rutiere de importanţă regională, respectiv Prioritatea de investiţii 6.1 – ”Stimularea mobilităţii regionale prin conectarea nodurilor secundare și terţiare la infrastructura TEN-T”, modernizarea drumului județean DJ141. Această rută străbate zona podișului transilvan din centrul României, legând zona Văii Hârtibaciului cu DN 14 și Podișul Târnavelor, prin capătul de nord al acestui drum, iar astfel este asigurată o legătură rutieră de calitate între aceste zone din partea de nord a județului Sibiu. Acest drum județean completează și investițiile derulate în urmă cu mai bine de șapte ani pe DJ 106, Sibiu-Alțâna-Bârghiș-Agnita.
Daniela Cîmpean anunță începutul unei colaborări durabile
”Ținta pe care o urmărim la nivelul administrației publice este de a atinge un grad de dezvoltare durabilă a judeţului Sibiu care să ducă la creşterea nivelului de trai al populaţiei. Avem o strategie coerentă de dezvoltare a infrastructurii, care trasează orientările generale ale dezvoltării viitoare a judeţului din punct de vedere socio-economic, asigurând valorificarea resurselor materiale, financiare, informaţionale şi umane de care dispunem. O componentă foarte importantă a acestei strategii, vizează continuitatea investițiilor în infrastructura rutieră, prin reabilitarea cu fonduri europene a drumurilor județene, în folosul tuturor locuitorilor județului. Pe lângă reabilitarea DJ 141, avem în vedere și parteneriatul cu Județul Mureș, pentru cea de-a doua parte a drumului județean DJ 106, dintre Agnita și Sighișoara, dar și pentru reabilitarea DJ 106D: Ocna Sibiului–Ţapu și modernizarea DJ 107B: Păuca–Slimnic. Ținem permanent legătura cu toți actorii interesaţi în demersul nostru: autorităţi locale, cetăţeni, prestatori de servicii, servicii deconcentrate, mass-media. Viziunea ce s-a conturat astfel, este aplicabilă pentru întreg teritoriul judeţului Sibiu în perspectiva anului 2020, cuprinzând principiile şi valorile care stau la baza dezvoltării strategice a judeţului”, a declarant doamna Daniela Câmpean, președinte CJ Sibiu.
Obiectivul strategic principal al proiectul al cărui beneficiar este Județul Sibiu, este de a stimula mobilitatea persoanelor și a mărfurilor în Regiunea de Dezvoltare Centru, prin conectarea infrastructurii rutiere de interes județean din județul Sibiu la rețeaua TEN-T. După reabilitarea și modernizarea drumului județean 141 Mediaș – Moșna – Pelișor – Bârghiș se va crea o legătură foarte bună între trei mari municipii, aflate pe două căi rutiere naționale complet diferite. Astfel Sibiu și Mediaș din județul Sibiu vor fi interconectate mai strâns cu Sighișoara, din județul Mureș, precum și între ele și cu mai multe drumuri naționale: DN1, DN7, DN13, DN14. Prin realizarea proiectului, crește posibilitatea atragerii investitorilor în zonă, cu precădere în municipiul Mediaș și cu mare accesibilitate către zona Agnita. Astfel, se are în vedere dezvoltarea economică a municipiului Mediaș, care poate constitui un pol de dezvoltare în zonă, atrăgând forța de muncă din comunele și localitățile traversate de drumul județean, deoarece deplasarea persoanelor din acest areal va fi facilitată.
Drum important pentru toată regiunea
Reabilitarea DJ 141 este importantă în peisajul rutier județean din Sibiu. Investițiile sunt programate să dureze încă patru ani, până la finalizarea completă a celor 25,82 km lungime a acestui drum. Consiliul Județean Sibiu estimează că minimum 70.000 de persoane vor avea o posibilitate mult mai mare de a se deplasa între principalele localități deservite de acest drum, respectiv municipiul Mediaș, comuna Moșna, comuna Biertan și comuna Bârghiș, pe lângă faptul că, în urma investițiilor se vor reduce și actualele costurilor de întreținere a DJ 141. Alți beneficiari ai proiectului sibian sunt participanții la trafic care tranzitează zona – aproximativ 1032 autovehicule /24 ore la nivelul anului 2015, conform studiului de trafic stabilit de Institutul Național de Statistică, crescând și accesibilitatea către 35 de unități de învățământ școlar preuniversitar. Desigur, la această listă se adaugă și agenții economici din municipiul Mediaș și cei care își desfășoară activitatea pe raza localităților Moșna, Biertan, Pelișor și Bârghiș. Valoarea totală eligibilă a acestui proiect este de circa 83,82 milioane lei, din care circa 71,25 milioane lei o reprezintă contribuția europeană, din FEDR, la care se adaugă aproximativ 10,9 milioane lei de la Bugetul de stat, diferența fiind reprezentată de contribuția beneficiarului, CJ Sibiu.
„Ne bucură și faptul că această investiție este complementară și cu celelalte proiecte de modernizare a căilor rutiere din județul Sibiu, ceea ce dovedește interesul administrației publice de a atrage resurse pentru dezvoltare”, a spus domnul Simion Crețu, director general ADR Centru, referindu-se la importanța acestui proiect REGIO 2014-2020.