FOTO - Experiențe culinare în Muzeul în Aer Liber. Se gătește supă de pește la ceaun

Lipovenii de la Mila 23 din Delta Dunării au făcut marți o demonstrație culinară de excepție în cel mai mare muzeul în aer liber din România. Au gătit la Sibiu supă de pește la ceaun după o rețetă tradițională.

Este pentru prima dată când într-un muzeu românesc se oferă turiștilor o asemenea experiență, anunță Agerpres. Pentru că marți a fost prima dezlegare la pește din Postul Crăciunului, cei de la muzeu au oferit celor interesați și rețeta tradițională de gătit supă de pește lipovenească. Cei doi pescari lipoveni prezenți la Sibiu au pescuit cu unelte tradiționale, precum setca, pește din Lacul Dumbrava, de față cu cei prezenți. Supa a fost realizată din crap, somn și fitofag. Întrebați care sunt secretele unei supe originale de pește, reprezentanții Muzeului ASTRA au detaliat, pentru AGERPRES, că este nevoie de „15-20 kg de pește, 15 litri de apă, 1 kg de roșii, 2 kg ceapă, 2 kg cartofi, 1 kg ardei alb, 500 grame ardei roșu, pătrunjel (sau leuștean sau țelină după gust), sare și oțet. Se pune ceapa cu ardeii la fiert o jumătate de oră, după care se adaugă cartofii tăiați rondele. După ce fierb cartofii se pune peștele eviscerat și porționat, roșiile tăiate, oțet și sare. Se lasă la fiert cu foc puternic, iar după ce dă in clocot se mai lasă incă 15 minute pe foc in ceaun ca sa prindă carnea gustul incredientelor.”
Marți, de Intrarea în Biserică a Maicii Domnului, vizitatorii muzeului au putut vedea la Sibiu, în inima Ardealului, o afumătoare din Delta Dunării, cu paie, realizată tradițional, în care se afumă peștele după rețetă tradițională.FOTO - Experiențe culinare în Muzeul în Aer Liber. Se gătește supă de pește la ceaun„Este o premieră pentru muzeu reconstituirea unei instalații de afumat pește (afumătoare cu structură de stuf), în cadrul unui scenariu în care atât stuful, uneltele și know-howul poartă amprenta celor din satele Deltei. Afumătoarea este reconstituită în perimetrul cherhanalei din Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului, acolo unde se vor derula atelierele de pescuit/ prelucrat, afumat și gătit pește. Aducem la cunoștință publicului că astfel de ateliere cu iz interactiv (culinare, meșteșugărești) vor fi organizate și în minivacanța de 1 decembrie la Muzeul ASTRA”, a declarat Ciprian Ștefan, manager general al Muzeului ASTRA.

FOTO - Experiențe culinare în Muzeul în Aer Liber. Se gătește supă de pește la ceaun

Încă două zile de ateliere în Muzeul în Aer Liber
Până joi, zilnic, între orele 10.00 și 16.00, în muzeul sibian se vor organiza ateliere de pescuit, pregătit și afumat peștele. Una din experiențele inedite va fi pregătirea peștelui la plitkă, un cuptor mic de curte, pe care se prăjește pește de apă dulce. În acest mod se va reconstitui modul de preparare a hranei „pe baltă” la adăpostul pescăresc.
În muzeul sibian, turiștii care nu ajung zilele acestea să mănânce pește pregătit tradițional, pot vedea cum arată un întreg sector de pescuit, cu o gospodărie de pescar lipovean adusă din Delta Dunării. „Lipovenii periodic repară aici plase și lotci prin amenajarea unui mic atelier de marangoz — tâmplar de bărci, pescuiesc cu vârșe / vintire și plase”, se mai arată într-un comunicat de presă.FOTO - Experiențe culinare în Muzeul în Aer Liber. Se gătește supă de pește la ceaunEste posibil ca turiștii să pescuiască anul viitor pe Lacul Dumbrava, care se întinde pe patru hectare. Lacul a fost populat cu crap, caras, șalău, novac, somn și chiar și păstrăvi veniți dintr-un pârâiaș. Specialiștii spun că numai aici se poate pescui o subspecie unică de crap, crapul de Dumbrava, a precizat pentru AGERPRES, directorul Muzeului ASTRA, Ciprian Ștefan.
„Noi am vrut să oferim ceva de super calitate publicului. Cine e cel mai în măsură să îți ofere rețete din Delta Dunării, decât cei de acolo? Intenția este de a promova tradițiile gastronomice și cele meșteșugărești, ca să se ducă mai departe meșteșugurile. Dacă mergi în Deltă, poate doar 5 la sută dintre ei mai folosesc lotcile din lemn, care e ceva între barcă și canoe, e specifică în Mila 23 și este făcută din scândură de brad, cătrănită. Din 2003 s-a dat o lege, fiind interzisă lotca cu cătran în Deltă, că ar polua. Aici, la noi, la Sibiu, vizitatorul poate să vadă anul viitor cele opt lotci pe care le avem, se vor putea face plimbări cu barca, ateliere de pescuit, poate să vadă un mod de a trăi din Deltă”, a explicat Ciprian Ștefan.
În mod inedit, vizitatorii din muzeul sibian pot vedea și cum arată o ghețărie tradițională din Delta Dunării, un fel de „frigider” care nu are nevoie de curent electric. Directorul Ciprian Ștefan vrea să repare ghețăria cu ajutorul lipovenilor și să păstreze pește în ea. E vorba de pereți de stuf, care se îngroapă în pământ, se folosește gheață și așa lipovenii își conservau peștele până în vară. „În Novegia nu se mai conservă codul prin mijloace moderne, pentru că s-a ajuns la concluzia că este foarte costisitor și poluator. Efectiv au revenit la conservarea arhaică, pur și simplu codul este prins și eviscerat, după care așezat pe niște stinghii de lemn și lăsat la uscat, pentru că aerul foarte rece e mai bun. Conservarea asta tradițională este mult mai sănătoasă decât cea mecanică. E un mesaj prin care vrem să arătăm că prin mijloace foarte simple poți să îți conservi o hrană mult mai sănătoasă”, argumentează directorul Ciprian Ștefa
În Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului vizitatorii pot vedea și o cherhana din Mahmudia, dincolo de stuful de la marginea lacului, într-o rezervație naturală, un mic paradis unde se aud doar rațele și gâștele sălbatice și se văd peștii cu ochiul liber.

Ultima oră

Comentariul meu

Publică