Este Ziua Mondială a salutului - Cum salută majoritatea sibienilor

În fiecare an, pe 21 noiembrie, se sărbătorește Ziua Mondială a Salutului. Această zi este un îndemn la comunicare, pentru că salutul este primul lucru prin care doi oameni interacționează, deci este deosebit de important. Indiferent de religie, rasă, cultură, oamenii se salută. Sibienii ăși spun și ei Ceau! sau Ciau!, dar și Bună! sau mai oficialul Bună ziua!

Ziua mondială a salutului a fost inițiată în anul 1973 de frații Brian și Michael McCormack din Omaha, statul Nebraska, SUA, și a fost susținută de personalități publice, lideri religioși, laureați ai Premiului Nobel pentru Pace și de 180 de țări. A fost sărbătorită pentru prima dată în contextul conflictului, din octombrie 1973, dintre Egipt și Israel, ea constituind o formă de protest nonviolent la adresa războiului, potrivit www.worldhelloday.org.

În lume, forma de salut este influențată, de varietatea de culturi, salutul având diferite semnificații. Astfel, dacă japonezii se înclină, iar britanicii spun doar „bună ziua” și își dau mâna, în Tibet, este foarte politicos să scoți limba atunci când întâlnești pe cineva pentru prima dată, așa cum arată și site-ul www.fiicurios.ro. Dacă francezii, pe lângă strânsul mâinii, se sărută pe ambii obraji, atât la sosire, cât și la plecare, în Australia, la prima întâlnire nu e politicos să îmbrățișezi sau să săruți. În Botswana, oamenii își ating palmele ușor, dar nu le strâng, în timp ce în Cambodgia, se lipesc palmele, ținându-le apropiate de piept. Cu cât palmele se ridică mai sus, cu atât respectul arătat este mai mare. În nordul Mozambicului, oamenii bat de trei ori din palme înainte de a rosti cuvântul pentru salut.

Primele atestări ale salutului fac referire la formele de supunere și datează din vremea primelor dinastii chineze, când oamenii de rând își acopereau ochii cu palma pentru a nu fi orbiți de lumina emanată de strălucitul împărat. În acest obicei, își are originea salutul militar. În vremea romanilor, salutul „Ave Cezar!” era însoțit și de strângerea antebrațelor, ca semn de încredere, întrucât brațul neînarmat simboliza pacea și prietenia. În epocile cavalerilor, domnițele erau salutate cu reverențe adânci și sărutarea mâinii înmănușate. În zilele noastre, strânsul mâinii este obiceiul care se practică cel mai des când doi oameni se întâlnesc, gestul fiind valabil, uneori și în cazul femeilor. Îmbrățișatul și sărutul sunt preferate de cei care se cunosc mai bine ori nu s-au văzut de mult.

Modul corect de a saluta îl învățăm din Codul bunelor maniere. Astfel, dacă intrăm într-o încăpere salutăm primii, iar ceilalți trebuie să ne răspundă. Dacă întâlnim pe cineva cunoscut, aflat într-un grup, îi salutăm pe toți, iar ei trebuie să salute la rândul lor. În orice împrejurare, un bărbat salută întotdeauna primul o femeie, iar o femeie mai tânără salută întotdeauna prima o femeie mai în vârstă. Este politicos să răspundem oricărui salut, iar strânsul mâinii, la bărbați, să se efectueze scurt și ferm.

În lume sunt vorbite, potrivit etnologilor, peste 6.500 de limbi, astfel că oamenii se salută cu: „Konnichi wa” (japoneză), „Jambo” (swahili), „Ni hao” (chineză), „Bonjour” (franceză), „Ciao” (italiană), „Ahoj” (cehă), „Hej” (daneză), „Șalom” (ebraică), „Saluton” (esperanto), „Hallo” (germană), „Olá” (portugheză), „Zdravstvuitie” (rusă), „Al Salaam a alaykum” (arabă), „Merhaba” (turcă). Totuși, cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”, care este și formula universală de salut la telefon.
În România, forma de salut diferă în funcție de zona geografică. În timp ce bucureștenii se salută cu „Bună!”, ardelenii își spun „Servus!”, iar în Cluj, Sibiu, Banat se folosește „Ciau!” sau „Ceau!”. Adolescenții mai folosesc și formulele de salut: „Salve!”, „Salutare!”, „Salut!”, „Noroc!”, „Pa!”, „Te sărut!” sau „Hi”, „Hello”.

De asemenea, sunt folosite și saluturi religioase: „Doamne ajută!”, „Domnul cu tine!” sau „Hristos în mijlocul nostru!”, la care se răspunde „Este și va fi!”, formulă folosită de preoți, atunci când slujesc împreună, într-un număr mai mare. Mai sunt utilizate și formule specifice anumitor sărbători creștine „Hristos a Înviat!”, rostit din ziua de Paști și până în ziua de Înălțare. Se răspunde cu „Adevărat a Înviat!”. În ziua Înălțării, ortodocșii se salută cu „Hristos S-a Înălțat!” și se răspunde „Adevărat S-a Înălțat!”.

Indiferent de zona de pe mapamond unde sunt utilizate toate aceste forme de salut, ele contribuie la ameliorarea relațiilor interumane și aduc un plus de culoare vieții. De Ziua mondială a salutului, sunt organizate numeroase demonstrații la nivel mondial, pentru a sublinia importanța comunicării în menținerea păcii.

Sursa www.agerpres.ro

Ultima oră