Printre cei peste 100 de comercianți de la Târgul de Crăciun din Sibiu se regăsește și o tânără care făurește bijuterii cu totul speciale. Diana are și o poveste extraordinară, iar această pasiune i-a schimbat viața decisiv.
Una din cele mai căutate căsuțe din Târgul de Crăciun de la Sibiu este cea în care sunt expuse bijuterii inedite, realizate manual de brașoveanca Diana, cea care a părăsit o multinațională și a „meșterit” în ultimii cinci ani o afacere de succes, realizând aproape orice din piese provenind de la ceasuri, telefoane mobile și laptopuri stricate.
Cei de la Agerpres au găsit-o pe Diana în timp ce le explica unor turiști francezi și spanioli veniți la Sibiu cum o rotiță de la un ceas stricat sau o memorie de la un calculator ajunge artă decorativă. Numit simplu „LaCercei”, magazinul on-line al Dianei vinde în toată țara și în Europa orice accesoriu pentru bărbați, pentru femei sau chiar pentru casă. Când nu vinde pe Internet, Diana e prezentă la târguri de cadouri din țară.
„Nu am mai vrut să lucrez într-o corporație, am început cu cerceii de lemn și apoi am descoperit ceasurile vechi. În continuare ceasurile vechi le cumpăr din târgurile de vechituri, le cumpăr la pungă, la kilogram. Ceasuri de mână, mai ales sovietice, mai rar găsesc ceasuri elvețiene stricate. Tata se ocupă de componentele electronice, el le taie. Iau șurubelnița mică de ceasornicărie și am și o colecție întreagă de pensete și mă apuc de treabă. Piesele de ceas sunt multe și mărunte și poți face orice cu ele, poți să le dai orice formă vrei”, a declarat, pentru AGERPRES, Diana.
Această afacere de succes s-a inspirat dintr-un joc video, pe care Diana l-a descoperit în copilărie.
„La Cercei a început in 2012 pe vremea când meșteream cercei din lemn decorați cu tehnica șervețelului. N-a durat foarte mult până am schimbat macazul și am pornit pe drumul Steampunk-ului. Am început să participăm la târguri de profil și lumea a început încet, încet să ne cunoască. Mai târziu mi-am dat seama că psihologii au avut dreptate și că totul pornește de fapt din copilărie. Spun asta pentru că până la urmă actualul LaCercei.ro și tot ceea ce reprezintă s-a inspirat în mare parte dintr-un joc video pe care-l jucam ca o nebună când eram puștoaică, Syberia. Îmi place să meșteresc și îmi doresc ca asta să nu se schimbe, iar tot ceea ce veți găsi în magazinul nostru a fost făcut cu drag” — așa se prezintă Diana.
Imaginați-vă că vreți să aruncați ceasul stricat al bunicii, dar parcă vă e milă de el, așa că îl duceți la Diana și tot mecanismul ceasului prinde viață și așa ia ființă un pandantiv pe care și bunica îl va purta cu plăcere. Sau în loc să aruncați telefonul vechi, îl duceți la această creatoare de bijuterii și circuitele mobilului vă conectează cu un accesoriu vestimentar pe care nici nu vi l-ați imaginat. Și în cazul calculatoarelor și laptopurilor stricate există soluții artistice de „reciclare” inedită a pieselor.
„Subcultura „Steampunk”, populară în Europa de Vest și SUA, este un meșteșug de nouă generație și promovează reciclarea materialelor”, potrivit Dianei, care absolut tot ce creează realizează manual: cercei, inele, pandantive, coliere, butoni pentru cămașă, brățări, ace de cravată și chiar tablouri.
Mai nou, telefoanele mobile au devenit sursă de inspirație și materie primă pentru bijuterii unicat.
„Mai ții minte Nokia 3310? Cred că mai am unul care funcționează. Și de la Ericson, Motorola, de la ele iau circuitele. De la laptop se poate lua orice, memorii, procesor, placă. Din ele putem face pentru băieți breloc, ace de cravată și pentru fete, restul, orice”, explică, pentru AGERPRES, Diana.
„Unii clienți mă întreabă și dacă mai funcționează ceasurile din care le fac. Frecvent clienții vin cu ceasuri stricate să le fac bijuterii. M-a rugat odată cineva, mi-a adus un ceas de mână, moștenire de familie, stricat, distrus, pe care nu a vrut să-l mai repare și mi-a zis: uite, vreau să îmi așezi piesele în baza pe care tu o folosești la medalion, să le așezi exact cum sunt ele în ceas, astfel să se vadă ele în poziția lor originală”, a spus Diana.
O prietenă i-a spus Dianei că face artă din gunoi. Ea este de altă părere. „Dacă vezi cum arată piesele la început, ți se rupe sufletul. Eu zic că le dau o viață nouă”, crede Diana.
Rețeta este simplă: pasiune, imaginație, se ia o bază metalică, se pictează, după care se face un aranjament din aceste piese mici, de ceas sau laptopuri și mobile, peste care se toarnă o rășină. Clienții sunt variați: copii, femei, bărbați, tineri, bătrâni. Majoritatea habar nu au de curentul Steampunk, dar sunt fascinați să poarte la gât sau la cămașă ceea ce în urmă cu ani de zile era poate o parte dintr-un ceas de mână sau un ceas deșteptător de pe noptieră sau poate un telefon mobil, care le-a fost drag, dar care nu mai merge. Bijuteriile și accesoriile Dianei au prețuri între 10 și 95 de lei pentru clienți. Pentru ea, sunt neprețuite. foto: Lacercei.ro