Delta Dunării sărbătorită la Muzeul ASTRA. Programul atelierelor culinare

Muzeul ASTRA derulează în această perioadă programul cultural Sărbătoarea Deltei Dunări – Tradiţii lipoveneşti. Acest program este susţinut de prezenţa membrilor comunităţii din satul Mila 23(Delta Dunării) în muzeu, la Gospodăria de pescar lipovean din sectorul tematic Pescuit. Lipovenii interacţionează aici cu publicul, repară plase şi lotci prin amenajarea unui mic atelier de marangoz – tâmplar de bărci pescuiesc cu vârşe / vintire şi plase. De asemenea, pescarii prepară şi conservă peşte, dezvăluind, vizitatorilor secretele bucătăriei din Delta Dunarii.

,,Este o premieră pentru muzeu reconstituirea unei instalaţii de afumat peşte (afumătoare cu structură de stuf), în cadrul unui scenariu în care atât stuful, uneltele şi know-howul poartă amprenta celor din satele Deltei. Afumătoarea este reconstituită în perimetrul cherhanalei din Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului, acolo unde se vor derula atelierele de pescuit/ prelucrat, afumat și gătit peşte. Aducem la cunoștință publicului că astfel de ateliere cu iz interactiv (culinare, meșteșugărești) vor fi organizate și în minivacanța de 1 decembrie la Muzeul ASTRA.”, a declarat Ciprian Ștefan, manager general Muzeul ASTRA.

Un tip atelier /scenariu, în cadrul programului cultural Sărbătoarea Deltei Dunări – Tradiţii lipoveneşti, va fi pregătirea peştelui la plitkă, un cuptor mic de curte, pe care se prăjeşte peşte de apă dulce. În acest mod se va reconstitui modul de preparare a hrana „pe baltă” la adăpostul pescăresc.

Program pentru atelierele culinare:

Marţi – Joi (21 -23. 11 2017) între orele 10.00 – 16.00 – ateliere de pescuit / pregătit /sărat peştele + ateliere de afumat la afumătoare;

Ultima oră